duminică, mai 12, 2024
AcasăLocal BTTragedie evitată în ultima clipă de şoferul unei ambulanţe (VIDEO)

Tragedie evitată în ultima clipă de şoferul unei ambulanţe (VIDEO)

Viteza de reacţie a unui ambulanţier botoşănean a reuşit să evite în ultima clipă o tragedie pe drumurile din județ.

Incidentul a avut loc în urmă cu câteva zile pe drumul ce leagă Hlipiceni de Botoşani. Un echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) a fost trimis de urgenţă pentru a aduce la Botoşani un caz medical grav. Imediat după ce asistentul a prelua pacientul şi l-a stabilizat, ambulanţa a pornit în goană spre Botoşani. La volanul autosanitarei se afla unul dintre ambulanţierii cu vechime în cadrul SJA.

Pe o porţiune de drum în afara localităţii, când ambulanţa rula cu 110 kilometri la oră, după o curbă uşoară la dreapta, în faţa autosanitarei a apărut un biciclist. Ambulanţierul a pătruns pe contrasens pentru a depăşi bicicleta, însă când a ajuns în dreptul biciclistului, acesta s-a precipitat, din cauza sirenelor şi a virat stânga, ajungând practic de-a curmezişul, chiar în faţa autospecialei. Doar prezenţa de spirit a celui aflat la volan a făcut ca totul să nu se termine tragic. “Era vorba despre un minor aflat pe bicicletă. Circula pe mijlocul drumului, iar în momentul în care a auzit sirebele probabil s-a speriat şi a virat stânga, ajungând chiar în faţa maşinii. Am frânat şi am tras cât se poate de tare stânga de volan. Din fericire am trecut milimetric pe lângă el, dar puteam să ajungem în şanţ”, a povestit Ovidiu Caia, ambulanțier în cadrul SJA Botoșani.

Acesta a rămas la faţa locului şi asistenta i-a acordat îngrijiri copilului, care era extrem de speriat, cei de la Ambulanţă anunţând serviciul 112, dar şi pe mama acestuia, care a ajuns în scurt timp la faţa locului. Din fericire, copilul a scăpat doar cu o sperietură, nefiind transportat la spital.

Cursuri de conducere defensivă pentru ambulanţieri

Cei ce conduc mașini speciale, printre care și șoferii de ambulanțe, maşini de pompieri sau poliţie, vor fi nevoiți să participe la cursuri ce-i vor ajuta să prevină accidentele rutiere. Măsura apare în completarea Ordonanței de Urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, șoferii mașinilor ce sunt dotate cu girofaruri vor trebui să participe obligatoriu la cursuri de conducere defensivă. În cadrul acestor cursuri, șoferii vor beneficia de pregătire specială pentru prevenirea accidentelor rutiere.

De câteva luni, ambulanţierii de la SJA sunt trimişi la Bucureşti pentru a lua parte la o serie de cursuri de conducere defensivă. “O parte dintre ambulanţierii noştri deja au mers la Bucureşti şi au urmat acel curs. Încet-încet vor ajunge toţi angajaţii noştri. Sperăm ca şi prin aceste cursuri să putem contribui la siguranţa pacienţilor, a echipajului şi celorlalţi participanţi în trafic”, a spus medicul Eduard Gurău, managerul SJA Botoşani.

Ce este conducere defensivă

Conducerea defensivă, din punctul de vedere al deplasării cu un vehicul este definita ca un set de practici sau actiuni intreprinse proactiv pentru anticiparea si evitarea situatiilor periculoase indiferent de mediul inconjurator sau greselile celorlalti participanti la trafic.

Cursul de Conducere Defensiva dezvoltat este structurat pe 3 niveluri, acestea nefiind influentate de vechimea permisului de conducere sau experienta conducatorului auto. Informatia este structurata astfel incat recomandarea noastra este aceea de a parcurge cursurile in ordinea propusa de noi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
16 °
15 °
47 %
5.7kmh
100 %
Dum
15 °
lun
14 °
mar
15 °
mie
16 °
joi
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Nu am idee dacă și câți dintre dumneavoastră ați sesizat începutul schimbării de paradigmă din politica românească. Pentru că cel puțin aici la noi...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...