spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTConsilier județean nemulțumit de atitudinea unor cadre medicale de la Spitalul Județean...

Consilier județean nemulțumit de atitudinea unor cadre medicale de la Spitalul Județean – „Eu vreau puțină empatie!” (VIDEO)

Problemele din Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” au ajuns subiect de discuții și în ședința Consiliul Județean (CJ). Spiritele s-au aprins astăzi, în momentul în care s-a pus în discuție, în plenul CJ, rectificarea bugetului pentru a se asigura cofinanțarea de 10% necesară derulării unui program de achiziții de aparatură medicală prin intermediul Ministerului Sănătății. Iar cel care a reacționat a fost consilierul județean PSD Sergiu Marian, care s-a plâns de atitudinea unor cadre medicale. Iar declarația a venit după ce alesul județean a ajuns la spital cu umărul luxat și a trăit pe propria-i piele o experiență care i-a lăsat un gust amar.

„Cred că s-au făcut enorme investiții, în spitale, în infrastructură, în aparatură și în tot acest triaj al pacienților. Cred că ar trebui, doamna președinte, să recomand și o mai bună creștere a cadrelor medicale vizavi de pacienți”, a spus Sergiu Marian, care a menționat că a ajuns în spital ca simplu cetățean, fără să facă uz de calitatea sa de ales.

„Eu nu m-am dus că sunt consilier județean”

„Eu nu m-am dus că sunt consilier județean. M-am dus ca un cetățean simplu. Oamenii sunt plătiți. Sistemul de sănătate a primit cei mai mulți bani din România în ultimul timp. Deci, eu vreau puțină empatie, puțină înțelegere, să mi se explice, inclusiv asistenții, dacă nu sunt doctori”, și-a început discursul Sergiu Marian (n.r. – foto mijloc), care a lăsat de înțeles că prolemele nu ar fi fost în Unitatea de Primiri Urgențe, ci la Cabinetul de Radiologie.

„Am avut și eu umărul luxat. Am fost la Urgențe am fost tratat corespunzător, nu am dat telefon, nu am dat nimic. Când m-am dus să îmi fac raza, am așteptat acolo și m-am pus a citi diagnosticul asistentei respective. Doamna doctor. Bineînțeles, era în concediu… Am făcut programare… Primirea de la UPU, programare, totul a fost ok până a ajunge pe holurile clinicii. Când am ajuns în clinică, domnule, parcă nu știam să citesc”, a adăugat Sergiu Marian, care a cerut din partea cadrelor medicale „puțină empatie, puțină înțelegere, față de pacienți”.

Nemulțumiri către cadrele medicale de vârsta a doua și a treia

Deși nu a dat niciun nume, nemulțumirile sale ar fi fost legate, după cum a lăsat de înțeles, de cadrele medicale de vârsta a doua și a treia „care ar trebui să-și revizuiască atitudinea față de pacient”. În acest context, executivul CJ a punctat că, în ultimii doi ani, sumele atrase de către Consiliul Județean Botoșani din fonduri guvernamentale, europene și PNRR, prin proiecte care vizează modernizarea sistemului sanitar (construcții noi, reabilitare de clădiri și aparatură medicală) se apropie de pragul de 35 de milioane de euro, iar aceste eforturi ar trebui să fie dublate și de cele ale personalului medical, „care trebuie să manifeste empatie față de pacienți, să fie receptivi la nevoile acestora și să micșoreze timpii de intervenție”.

„Dacă vrem să avem un sistem medical mai corect și de calitate, trebuie ca lucrurile să fie făcute corect”

Un prim răspuns a venit din partea medicului Ramona Guraliuc, consilier județean PSD, dar și șef al Unității de Primiri Urgențe – SMURD, care a susținut că lucrurile nu ar trebui generalizate. Ba mai mult, dacă există plângeri sau sesizări, acestea ar trebui să fie făcute în scris astfel încât șefii de secții din spital să poată verifica aspectele care generează nemulțumiri.

„Lucrurile trebuie privite mai profund. Dacă vrem să avem un sistem medical mai corect și de calitate, trebuie ca lucrurile să fie făcute corect, adică să avem o standardizare, să avem un prag de performanță care să-i revină fiecărui medic. Iar sesizările trebuie făcute scris pentru ca noi cei care suntem sefi de secții să putem lua atitudine”, a spus Ramona Guraliuc, subliniind că afirmațiile făcute la general îi pun într-o lumină negativă inclusiv pe cei care își fac treaba cu devotament.

Doar că reacția șefului de la UPU a fost urmată și de o luare de poziție din partea vicepreședintelui CJ, Dorin Birta, care a cerut ca cei care ocupă posturi de conducere în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” ar trebui să își asume indicatorii de performanță. „Acest lucru nu se întâmplă în momentul de față. Ar trebui să semneze documentele și să-și asume indicatorii de performanță”, a spus Dorin Birta.

În ciuda acestor reacții, proiectul privind rectificarea bugetară în favoarea spitalului județean a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

  1. Ganditi-va ca pe usa spitalului intra si ies continuu oameni care nu au avut parte de o atitudine omeneasca normala din partea unor angajati ai spitalului… infirmieri, asistenti mai destepti decat medicii si cu o atitudine de superior, stai ore in sir la raza, fie ca sangerezi sau mori de durere si ai parte de o atitudine lipsita de omenie, empatie…

Botoșani
cer acoperit de nori
14 ° C
14.6 °
13.8 °
54 %
2.2kmh
85 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...