spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTDescoperind România: Zeci de copii din județul Botoșani au devenit exploratori ai...

Descoperind România: Zeci de copii din județul Botoșani au devenit exploratori ai patrimoniului cultural

70 de copii din comunităţile din jurul Conacului Neamțu de la Olari, judeţul Olt și a Casei Enescu de la Mihăileni, judeţul Botoşani, au ajuns în posesia seturilor de patrimoniu cu povestea trecută și viitoare a Vilei Golescu de la Câmpulung Muscel.

Începând cu acest kit, meșteșugurile și tehnologia vor fixa împreună o viitoare hartă a României „ornată” cu machete de hârtie ale caselor care luminează. Casele luminoase oferă indicații despre cum să ajungi la ele din fiecare comunitate și completează curiozitatea copiilor cu materiale auxiliare încorporate cu detalii și povești din casă: istorie și arhitectură, natură, design sau gastronomie.

Sâmbătă, copii din sate apropiate Conacului Neamțu s-au adunat în curtea de la Olari pentru o porție de joacă serioasă și o explorare cu puterea imaginației. Copiii de la Mihăileni au fost adunaţi în grup la şcoală şi au lucrat sub supravegherea coordonatorului lor local urmând îndeaproape instrucţiunile transmise în kit.

Exploratori ai trecutului prin joacă și creație

Din pachetul cu materiale de bricolaj primit, copiii au găsit macheta de hârtie a altui monument istoric de care Fundaţia Pro Patrimonio se ocupă, Vila Golescu de la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Tot aici au găsit penare cu piese de mobilier, inserții personalizate pirogravate şi informaţii sistematizate despre Vila Golescu şi poveştile ei.

Copiii au putut asambla căsuţa luminoasă, au realizat etichetele doamnei Maria Cantili Golescu pentru viitoarea plantație de morcovi pitici precum și o rețetă de dulceață de la 1900. Cu această ocazie au aflat ce este un arbore genealogic şi de ce este el util şi au putut să creioneze propriul arbore urmând modelul familiei Vasile şi Maria Golescu. Restul setului l-au pregătit pentru explorări ulterioare acasă.

În acest mod ludic, copiii au aflat mai multe despre un alt judeţ al României şi o altă casă de patrimoniu de care Fundaţia Pro Patrimonio se ocupă, Vila Golescu de la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Aici, la începutul secolului trecut a trăit familia Golescu, al cărei exponent feminin, Maria Cantili Golescu a făcut subiectul unui interes de cercetare profund pe parcursul a doi ani. Doamna Cantili a lăsat două caiete de reţete şi sfaturi gospodăreşti extrem de interesante în contextul analizei unei epoci, din care a fost extrasă reţeta de dulceaţă de morcovi, prezentată copiilor.

Un model de succes în revitalizarea patrimoniului și implicarea comunității

A fost aleasă Vila Golescu ca exemplu de bună practică în ceea ce privește restaurarea, îngrijirea și activarea unei case de patrimoniu prin varii proiecte culturale, educaționale și de design.

Acestea aduc un astfel de obiect mai aproape de publicul larg dar mai ales integrează comunitatea din imediata apropiere într-un circuit de activități și povești capabile să explice subiectul patrimoniului pe înțelesul tuturor, susținând ideea că acesta este o responsabilitate și un element formator al identității sociale.

Proiect susţinut în parteneriat cu UiPath Foundation în judeţele Botoşani şi Olt pe parcursul unui program multianual, Future Acceleration Program, care se desfăşoară de patru ani în Botoşani şi trei ani în Olt.

Din cei 11 ani în care Pro Patrimonio a livrat constant ateliere de Educaţie pentru Patrimoniu au reieşit o serie de materiale ce pot fi descărcate din biblioteca de resurse utile.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...