spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTContrastele Bacalaureatului. Colegiul „Eminescu” domină clasamentul performanței, alte licee din județ înregistrează...

Contrastele Bacalaureatului. Colegiul „Eminescu” domină clasamentul performanței, alte licee din județ înregistrează rezultate dezastruoase

Colegiul Național „Mihai Eminescu” conduce clasamentul liceelor din județul Botoșani din perspectiva rezultatelor obținute la Bacalaureat. La polul opus, unele unități de învățământ au înregistrat rezultate dezastruoase, deși au participat la examen cu câțiva candidați.

99,6% dintre absolvenții Colegiului „Eminescu” au promovat Bacalaureatul în mod remarcabil, media notelor obținute de aceștia fiind de 8,93. Rezultatele ridicate au propulsat unitatea pe locul 29 dintre cele 1.443 de licee din țară. Pe locul secund se situează Colegiul Național „A. T. Laurian”, cu o rată de promovare de 94,8% și o medie a notelor de 8,37. Elita învățământului botoșănean este completată de Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, unde 89,4% dintre absolvenți au promovat examenul cu o medie a notelor de 8,01.

Rezultate bune s-au obținut și la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, cu o rată de succes de 87,6% și o medie de 7,95, la Liceul Teoretic „Grigore Antipa”, cu un procent de promovare de 84,5% și o medie de 7,65, dar și Colegiul Economic „Octav Onicescu”, unde 83,2% dintre absolvenți au trecut examenul cu o medie de 7,42. Rata de promovare și mediile notelor scad treptat cu Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi (80,7% cu media 7,42), Liceul de Arte „Ștefan Luchian” (80% cu media 7,31), Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani (65,9% cu media 7,03), Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” (72,9% cu media 6,87).

Liceul cu niciun elev promovat dintre singurii doi care s-au înscris

Situația se înrăutățește în privința celorlalte unități de învățământ liceal. Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Flămânzi, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Teoretic „Doctor Mihai Ciucă” din Săveni, Liceul „Alexandru cel Bun”, Liceul Tehnologic din Bucecea, Liceul Tehnologic din Plopenii Mari, Liceul „Demostene Botez” din Trușești și Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” din Vorona au obținut rate de promovare situate între 54,7% și 39,3%, cu medii ale notelor între 6,48 și 5,58.

Îngrijorătoare sunt rezultatele obținute la Liceul Tehnologic din Todireni, Liceul cu Program Sportiv, Centrul de Studii „Ștefan cel Mare”, Liceul „Ștefan Luchian” din Ștefănești, Liceul Tehnologic din Coțușca, Liceul „Dimitrie Negreanu”, Liceul Teoretic „Anastasie Basota” din Pomârla, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni, unde procentele de succes se situează între 25% și 15,9%, cu medii ale notelor între 5,58 și 4,40.

Dezastrul s-a înregistrat în trei unități de învățământ din municipiul Botoșani. Școala Profesională de Cooperație a participat cu doi elevi la Bacalaureat, amândoi fiind respinși cu o medie a notelor de 5,91. Liceul Tehnologic „Petru Rareș” și Liceul Tehnologic „Elie Radu” au rate de promovare de 9,7% și 5,9%, cu medii ale notelor apropiate de 4.

Încă o șansă pentru cei care vor să acceadă în învățământul superior

Candidații nemulțumiți de evaluare au putut contesta rezultatele în cursul zilei de luni. Recorectarea va fi făcută între 4 și 6 iulie 2023, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 7 iulie.

Cei care pică examenul în prima sesiune mai au o șansă la a doua sesiune, cea de toamnă. Înscrierile pentru sesiunea de toamnă se vor face în perioada 17-24 iulie, iar probele scrise vor avea loc între 16 și 21 august 2023, urmând ca primele rezultate să apară pe 25 august.

Promovarea examenului de BAC 2023 este condiția necesară pentru accesul în învățământul superior. Pentru a fi declarat promovat la Bac, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească trei condiții, cumulativ, potrivit metodologiei de examen.

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt: să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competențelor lingvistice şi digitale; să susțină toate probele scrise şi să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea; să obțină media generală de cel puțin 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidații obțin media generală 5,99, media generală se rotunjește la 6.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
14.5 ° C
15.5 °
14.4 °
60 %
3kmh
30 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...