spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTȘpagă oferită polițiștilor rutieri pentru o manevră ilegală. Șoferul a fost acuzat...

Șpagă oferită polițiștilor rutieri pentru o manevră ilegală. Șoferul a fost acuzat de dare de mită

Un șofer în vârstă de 23 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a încercat să mituiască polițiștii rutieri.

S-a întâmplat luni, când ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați de către polițiști din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier despre faptul că, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe raza municipiului Botoșani, au oprit un conducător auto, întrucât acesta a efectuat viraj la stânga, încălcând marcajul longitudinal continuu ce separă sensurile de mers și pentru faptul că nu purta centura de siguranță.

100 de euro pentru ascunderea faptei

În aceste împrejurări, conducătorul auto, în vârstă de 23 de ani, a plasat în asigurarea autoturismului suma de 100 de euro, formată din două bancnote în cupiură de 50 euro, pentru ca organele de poliție să nu dispună măsurile legale pentru abaterile constatate.

Agenții de poliție au înregistrat momentul oferirii sumei de bani cu aparatura tip bodycam și au refuzat categoric propunerea conducătorului auto.

Ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Botoșani au procedat la constatarea infracțiunii flagrante în aproximativ 15 minute de la momentul sesizării, cercetările fiind continuate, în coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Opt polițiști au refuzat mita oferită de șoferi

În ultima lună, opt polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au refuzat sume de bani cu titlu de mită oferite de conducători auto și au sesizat faptele de natură penală la Direcția Generală Anticorupție. Primul caz a fost înregistrat în noaptea de 17 spre 18 iunie, când polițiștii din cadrul Biroului Rutier Botoșani au oprit în trafic un conducător auto care depășise viteza legală de deplasare.

Pentru a nu fi sancționat, șoferul, un tânăr în vârstă de 19 ani, a oferit agenților de poliție 100 de euro și 200 de lei. Cazul a ajuns în atenția ofițerilor de la Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, iar banii au fost ridicați de anchetatori. Mai mult, tânărul a fost acuzat de dare de mită.

Mită pentru transport de lemne ilegal

După numai câteva zile, pe 22 iunie a.c., un alt echipaj de poliție a oprit în trafic un conducător auto care transporta cu o autoutilitară material lemnos, ocazie cu care au constatat faptul că acesta nu deținea documente și avizele legale.

În timp ce mergeau spre un canton silvic pentru a depozita lemnele ce urmau a fi confiscate, șoferul ilegalist, care venea cu mașina în spatele autospecialei de poliție, a pornit luminile de avarie. Polițiștii au oprit să vadă ce s-a întâmplat, iar în cel moment șoferul a oferit agenților de poliție în repetate rânduri o sumă de bani pentru ca aceștia să nu dispună măsurile legale, iar ulterior a plasat suma respectivă în asigurarea RCA.

Și acest caz a ajuns în atenția celor de la DGA și a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, șoferul ilegalist fiind acuzat de dare de mită.

Permis suspendat pentru 90 de zile

Pe 26 iunie, polițiștii au oprit, pe raza municipiului Botoșani, un conducător auto care gonea cu mașina și depășise viteza legală de deplasare pentru sectorul de drum respectiv. După ce i-au adus la cunoștință abaterea și l-au anunțat că va fi sancționat, șoferul a oferit polițiștilor o sumă de bani pentru ca aceștia să nu aplice măsurile legale, cu atât mai mult cu cât pentru abaterea comisă, vitezomanul risca să se aleagă cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Agenții de poliție au înregistrat momentul oferirii sumei de bani cu aparatura tip bodycam și au refuzat propunerea conducătorului auto. Ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Botoșani au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, cercetările fiind continuate, în coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Peste 20 de polițiști bănuiți de fapte de corupție

Toate aceste cazuri vin în contextul în care în decembrie 2021 procurorii Serviciul Teritorial DNA Suceava au dispus trimiterea în judecată a 21 de persoane bănuite de fapte de corupție.

Anchetatorii susțin că, în perioada iunie – noiembrie 2020, 16 polițiști din cadrul Serviciului Rutier Botoșani ar fi primit diferite sume de bani, cuprinse între 100 lei și 100 euro, de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

Cazul este încă pe rolul instanțelor de judecată, însă punând în lumină cele două situații, nu este exclus ca în rândul șoferilor din Botoșani să se fi dezvoltat idea potrivit căreia dacă dai șpagă este posibil să fii iertat de polițiști. Asta pentru că cele patru denunțuri din ultima lună vin după ce polițiștii suspectați de corupție au fost înlocuiți cu alți agenți rutieri. În plus, și camerele de tip bodycam care au ajuns în dotarea polițiștilor încep să-și arate eficiența, ultimele cazuri de tentativă de mită fiind surprinse cu camerele mobile.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...