marți, mai 21, 2024
AcasăLocal BTTeatrul ,,Mihai Eminescu'' Botoșani merge cu ,,La Academie'' pe scena Festivalului Național...

Teatrul ,,Mihai Eminescu” Botoșani merge cu ,,La Academie” pe scena Festivalului Național de Teatru

Teatrul ,,Mihai Eminescu” Botoșani va participa cu spectacolul ,,La Academie” la Festivalul Național de Teatru. Ajuns la cea de-a 33-a ediție, festivalul va avea loc în perioada 20-29 octombrie 2023 la București.

În urma vizionării a peste 150 de spectacole cu premieră în anul teatral 2022-2023, în teatre de stat și teatre independente, echipa curatorială a FNT a optat pentru o serie de producții pe care le-a considerat relevante pentru tema din acest an, ,,FNT, laboratoarele sensibilului”.

Principiile generale după care s-au ghidat cei patru membri ai echipei FNT 2023, Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, sunt calitatea de cercetare artistică a spectacolului, atmosfera de laborator teatral, potențialul de creștere, reprezentativitatea, componenta etică, interesele publicului.

,,Spectacolul lui Andrei Măjeri de la Teatrul botoșănean, construit pe dramaturgia Alexandrei Felseghi, explorează sensibil, ironic și empatic ruralul românesc, aspirând explicit spre un tip de „teatru popular” (în fapt, asemănător acelui „teatru brut” teoretizat de Peter Brook). Proiectul urmărește aproape metodologic, sprijinindu-se pe formula caragialescă „râsu’-plânsu’”, mutațiile structurale suferite de una dintre cele mai ambigue categorii sociale: țăranul”, au concluzionat cei din echipa curatorială FNT 2023.

Aceștia au mai adăugat că ,,Cercetarea se face nu doar în raport cu prezentul, ci și cu eternitatea, regizorul dezvoltând imprevizibile registre ironic-metafizice. Un argument suplimentar în favoarea spectacolului ține de evoluția evidentă a unei echipe artistice și de necesara ei revenire în prim plan teatral național”.

Întreaga selecție pentru ediția din acest an a Festivalului Național de Teatru poate fi vizionată pe https://fnt.ro/2023/selectia-si-structura-festivalului-national-de-teatru-2023/.

,,La Academie” este ,,un tribut adus mediului rural românesc”

Scenografia spectacolului ,,La Academie” este semnată de Adrian Balcău, coregrafia de
Victoria Bucun, iar sound-design-ul de Adrian Piciorea. Din distribuția
spectacolului fac parte: Gina Patrașcu-Zamfirache, Dana Bucătaru, Crenola Muncaciu, Cezar Amitroaei, Ioan Crețescu, Răzvan Amitroaei, Gheorghe Frunză, Sorin Ciofu, Radu Dragoș și elevii Ionuț Crețu, Matei Său.

„LA ACADEMIE este prima mea abordare a ceea ce se cheamă «teatru popular», un tribut adus mediului rural românesc, căruia îi aparțin și de la care mă revendic. Am lăsat toți porii deschiși către durerea celor care urlă din spatele unui mare râs, a unor grimase exprimate prin ludic și grotesc. Pociți, sleiți de forțe și adunați de spate, de munci, de abandon și bătrânețe, ei reușesc să-și descrețească frunțile, organizându-și propriile bucurii, imaginându-și libertăți și înșfăcându-și soarta chiar de gât. Ei sunt puternici, mândri și frumoși. Sunt liberi”,  a declarat regizorul Andrei Măjeri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.2 ° C
16.6 °
15 °
81 %
2.3kmh
96 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
24 °
vin
25 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Măcar te poți certa cu polițistul că mașina ta nu e parcată pe trecerea de pietoni.

EDITORIAL

Dacă în primii zece ani de după Revoluție presa a fost unul dintre principalele motoare ale profundelor schimbări sociale din România, de la o...

EPIGRAMA ZILEI

La Eforie, pe nisip, O tânără umbla în slip Și zău, intrat-am la idei, Văzând că ... nu-i al ei!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...