joi, mai 9, 2024
AcasăLocal BTAbator din Botoşani acuzat că preia vaci de rasă furate

Abator din Botoşani acuzat că preia vaci de rasă furate

Scandalurile în care sunt implicate abatoarele din Botoșani şi practicile mai puţin ortodoxe, nu par să se oprească. După ce în urmă cu câteva săptămâni au apărut informaţii în presa de specialitate cu privire la un abator din Botoşani care ar fi sacrificat animale bolnave, acum proprietara unei ferme de vaci Angus din Sibiu acuză că un abator din Botoșani sacrifică animale în afara legii.

Femeia susţine că i-au fost furate cinci vaci și trei viței de rasă din ferma pe care o are în localitatea Porumbacu de Jos. Deşi hoţii nu au fost încă prinşi aceasta spune că animalele sale ar fi fost duse la un abator din Botoşani. „Am făcut demersuri și la poliție. Ideea este că hoții nu pot vinde vacile, fiindcă ele au mai multe acte decât un autoturism. Nu le pot vinde de capul lor, fiindcă fac parte dintr-o asociație, au tot felul de documente, pașapoarte. Așa că cel mai probabil le vor duce la abator. Am aflat că în Botoșani există un abator care le preia și așa fără acte. Speranța mea este că cineva i-a văzut pe hoți și ne va ajuta. Noi bănuim cine ar fi fost, dar așteptăm ancheta. Cu siguranță este și cineva din sat, fiindcă o persoană care nu cunoaște zona, n-ar fi știut să meargă pe drumuri de țară ca să ajungă la fermă”, a povestit proprietara, pentru Ora de Sibiu.

Prejudiciu de peste 15.000 de euro

Hoții nu au fost identificați până în acest moment, însă proprietara bovinelor spune că sunt, cu siguranță, „profesioniști” și nu se află la prima faptă de acest gen, dovadă fiind felul în care au acționat. Prejudiciul depășește 15.000 de euro.

„În noaptea de joi spre vineri, au venit hoții la fermă. Erau dotați cu o camionetă cu lift, cu rampă, specială pentru animale. Au folosit electroșocuri, au fost bine organizați și dotați și au furat 5 vaci, de câte 600 de kilograme fiecare, și 3 viței. Unele dintre vaci erau și gestante. În câmp au rămas acum patru viței care urlă după mamele lor”, spune Steluța Solomon, proprietara fermei.

Potrivit femeii, hoții i-ar fi pândit câteva zile pentru a-și da seama când vacile nu sunt supravegheate. O vacă de rasă Angus costă aproximativ 2.000 de euro.

Femeia a mers și la poliție, acolo unde a făcut o sesizare. Aceasta oferă inclusiv recompensă persoanei care va putea oferi informații valide, astfel încât animalele să fie găsite, iar hoții prinși.

Legislaţie extrem de permisivă

Situaţia nu ar fi una ieşită din comun, aşa cum Monitorul a prezentat şi în urmă cu câteva săptămâni, în cazul suspiciunii de antrax de la Iaşi. Deşi infirmată boala, atunci a fost scos la iveală un fenomen mai puţin cunoscut. O vacă apărea sacrificată în două abatoare în acelaşi timp. Asta pentru că legislaţia din ziua de astăzi este atât de permisivă, încât acest lucru este chiar uşor de realizat.

„Uneori proprietarii unor vite comandă o dublură de crotaliu pentru c acestea se pot distruge în vegetaţie. Dar sunt şi cazuri în care acest lucru se face cu un alt interes, iar un set de crotalii se pune la un alt animal, neînregistrat. Astfel că se merge mai mult pe cinstea celui care vinde animalul. Dacă s-ar fi făcut o evidenţă cu cip, nu mai erau astfel de probleme”, a explicat un medic veterinar botoşănean.

Anchetă demarată de polițiști 

Polițiștii botoșăneni au demarat o anchetă în acest caz.

Astăzi, 7 august 2023, polițiști din cadrul Serviciul de Ordine Publică au desfășurat activități specifice, pe raza întregului județ pentru verificarea aspectelor semnalate.

Până în acest moment, în urma controalelor efectuate și a documentelor verificate nu au rezultat date care să ne conducă la suspiciunea că ar fi fost abatorizate animale fără documente legale.

Aspectele semnalate în spațiul public rămân în atenția polițiștilor, iar astfel de verificări urmează a fi desfășurate și în perioada următoare„, a declarat agent principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.8 ° C
16.6 °
13.3 °
50 %
0.8kmh
100 %
joi
13 °
vin
20 °
sâm
19 °
Dum
17 °
lun
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când președinta CJ le dă drumul acasă celor care îi scriu pe Facebook, se cunoaște din prima propoziție.

EDITORIAL

Din lipsă de ceva mai bun, zilele acestea am ajuns pe la Buzz House. Filmul, nu altceva... Și pot spune că m-am îngrozit de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...