miercuri, mai 15, 2024
AcasăLocal BTJudețul celor doi poli. Evaluarea Națională dezvăluie decadența educațională din ruralul depopulat...

Județul celor doi poli. Evaluarea Națională dezvăluie decadența educațională din ruralul depopulat și sărac

În ruralul profund al județului Botoșani, unde comunitățile sunt afectate de un fenomen acut de depopulare, educația nu mai reprezintă o prioritate. O arată rezultatele Evaluării Naționale din acest an, care reflectă diferențe semnificative de pregătire între elevii din mediul urban, cei din comune dezvoltate și copiii din satele sărace. Singura notă discordantă este reprezentată de o unitate de învățământ de la oraș, unde niciun candidat nu a promovat examenul de capacitate.

În mediul urban, rata medie de promovare a Evaluării Naționale este de 84,9%. Unitățile de învățământ cu tradiție se numără printre cele mai performante în ceea ce privește promovabilitatea Evaluării Naționale.

O școală de la oraș, singura care bate statistica

Cele mai bune rezultate se înregistrează în municipiul Botoșani, unde Colegiul Național „A.T. Laurian”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Școala Gimnazială Nr. 7 au reușit o rată de promovare de 100%, demonstrând nivelul ridicat de pregătire a elevilor lor. De asemenea, la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” din Săveni și la Școala „Cornerstone” a Asociației „Hope for the Children International” din Dorohoi au promovat examenul toți candidații înscriși.

În schimb, câteva unități de învățământ de la orașe au înregistrat rezultate alarmante. În cea mai rușinoasă situație se află Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Dorohoi, care a avut un număr total de 10 candidați înscriși. Din păcate, niciunul dintre aceștia nu a reușit să promoveze examenul, astfel că rata de promovabilitate a fost de 0% în această unitate.

De asemenea, Școala nr. 2 din municipiul Botoșani, unde au participat la evaluare 20 de elevi și au trecut probele doar 5 copii, rezultând o rată de 25% de promovare. Situația la fel de îngrijorătoare este și la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din Botoșani, care are o rată de 28,59%, doar 2 elevi promovând examenul dintre cei 7 înscriși.

Nici jumătate dintre elevii de la țară nu trec examenul capacității

Întristător, în mediul rural, se înregistrează o promovabilitate mult mai scăzută. Nici jumătate dintre elevii care locuiesc la sat nu au reușit să treacă probele capacității, rata medie de succes fiind de 47,7%.

Doar două dintre cele 127 de unități de învățământ de la sate se pot mândri cu o rată de promovare de 100%: Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici” din Lozna și Școala „Episcop Doctor Partenie Ciopron” din Păltiniș. De menționat însă că acestea au avut 15, respectiv 7 candidați prezenți la examen. Un rezultat îmbucurător s-a obținut și la Școala Gimnazială nr. 1 din Concești, unde 17 dintre cei 18 elevi prezenți au trecut examenul, rezultând o rată de 94,4%.

La polul opus, în câteva comune din județ, elevii care au promovat se numără pe degetele de la o mână. Școala Gimnazială Nr. 2 din Ungureni a avut 11 candidați înscriși la Evaluarea Națională, dar un singur candidat a reușit să obțină medie peste 5, el reprezentând rata de promovare de 9.09%. Alarmant este și la Școala Gimnazială Nr. 1 din Bălușeni, cu 22 de candidați înscriși la Evaluarea Națională, dintre care au trecut doar 2 candidați (9.52%). Un rezultat rușinos a fost obținut și la Școala Gimnazială Nr. 4 din Fundu Herții, tot cu 2 elevi promovați, însă dintr-un total de 19 înscriși (10,53%).

Întregul tablou al rezultatelor Evaluării Naționale din județul Botoșani pot fi consultate în acest document furnizat de Inspectoratul Școlar Județean.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.6 ° C
6.6 °
4.9 °
84 %
2.1kmh
100 %
mie
15 °
joi
17 °
vin
17 °
sâm
16 °
Dum
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Tot ăsta rămâne cel mai bun sistem antifurt la români. Mai ales că e și ieftin.

EDITORIAL

O vorbă înțeleaptă, larg răspândită, spune că gusturile nu se discută. Sunt întru totul de acord că deosebirile structurale care există între oameni afectează...

EPIGRAMA ZILEI

Au plecat toți în vacanță Chiar de nu și-au fixat ruta, Au lăsat în schimb, în clanță, Un bilet : NEAM DUS CU PLUTA !   Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...