sâmbătă, mai 11, 2024
AcasăLocal BTAngajații din Finanțe renunță la proteste după negocierile cu Boloș

Angajații din Finanțe renunță la proteste după negocierile cu Boloș

După discuțiile de vineri după amiază cu ministrul Marcel Boloș, liderii de sindicat din Finanțe au anunțat că renunță, temporar, la proteste, după ce au reușit să obțină cinci promisiuni de la guvernanți.

Protestele spontane ale angajaților din finanțele publice au continuat și vineri, 11 august, pentru a doua zi la rând. Manifestările au avut loc în mai multe localități din țară, printre care s-a numărat și Botoșaniul. Salariații fiind nemulțumiți de ordonanța de guvern privind reducerea cheltuielilor bugetare.

Angajații din Finanțe au obținut după protestele de vineri promisiunea guvernanților că nu vor fi făcute disponibilizări în instituțiile din subordinea Ministerului Finanțelor, potrivit Digi24.

Sindicaliștii au primit un termen până la care va fi elaborat un act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătorești.

Rezultatele negocierilor

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „SED LEX”, după mai bine de trei ore de negocieri cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Astfel, promisiunile obținute sunt:

  • Ministerul Finanțelor se obligă că nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu și unităților subordonate, cu precizarea că nu există o formă oficială pusă în transparență decizională, cele apărute în spațiul public nefiind asumate.
  • Până la data de 21 august 2023, Ministerul Finanțelor va elabora proiectul de act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătorești.
  • Ministerul Finanțelor va susține în cadrul Guvernului introducerea familiei ocupaționale finanțe în viitoarea lege a salarizării.
  • De asemenea, se va constitui un comitet de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și sindicatelor cu scopul de a elabora statutul angajatului din finanțe.
  • Înființarea, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și din aparatul central a unui Institut Național de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice.

„A fost o discuție în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat și ieri față de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afară și nu vor fi puși să dea concurs. Am semnat și un proces-verbal în acest sens. Toate plățile au fost făcute, pentru ca oamenii să își primească banii la timp. Recunosc eforturile și dedicarea de care este nevoie zi de zi și sunt hotărât să mă asigur că munca celor responsabili este apreciată corespunzător”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

După întâlnirea cu sindicaliștii din Finanțe, acesta a mai adăugat că ,,ei știu mai bine decât orice altă instituție cât de necesară este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
17.8 ° C
19.2 °
17.6 °
66 %
5.9kmh
88 %
sâm
18 °
Dum
15 °
lun
15 °
mar
15 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Nu am idee dacă și câți dintre dumneavoastră ați sesizat începutul schimbării de paradigmă din politica românească. Pentru că cel puțin aici la noi...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...