spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTSute de ucraineni au trecut fraudulos frontiera la Botoșani pentru a fugi...

Sute de ucraineni au trecut fraudulos frontiera la Botoșani pentru a fugi de război (video)

Războiul declanșat la frontierele României, prin invazia Rusiei în Ucraina, continuă să genereze drame. De la declanșarea conflictului militar, sute de bărbați ucraineni au trecut ilegal frontiera de stat în județul Botoșani, cerând protecția statului român.

Informațiile au fost făcute publice de purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, Minodora Răcnea, care a arătat că, din 24 februarie 2022, când a început invazia Rusiei, și până la data de 15 august a.c., au fost identificate în zona de frontieră 451 persoane care au intrat ilegal în România venind din Ucraina, un număr 190 de treceri fiind înregistrate în acest an.

„Trecerile au avut loc de regulă pe frontiera de uscat cu Ucraina, iar persoanele în cauză nu au încercat să se sustragă, ci, din contră, imediat ce au ajuns pe teritoriul României și-au anunțat prezența pentru a fi reperați de polițiștii de frontieră și au solicitat protecția statului român”, a arătat Minodora Răcnea.

Ucrainenii au cerut azil

Potrivit acelorași surse, nu au existat treceri în grup, ci treceri individuale, dar au existat zile în care s-au înregistrat și câte două-trei treceri prin mai multe sectoare, semn că cei care și-au căutat refugiul în România nu au planificat trecerile în comun.

„Toți acești cetățeni ucraineni au solicitat acordarea unei forme de protecție din partea statului român, ca urmare a faptului că sosesc dintr-o zonă de conflict. Din acest motiv, ei nu au fost returnați și au fost demarate procedurile specifice, fiind sesizat Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), în vederea aplicării măsurilor legale prevăzute pentru astfel de situații”, a adăugat Minodora Răcnea. De altfel, persoanele în cauză au fost preluate de reprezentanții IGI și transferate în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Rădăuți (județul Suceava).

Autoritățile naționale din Ucraina au adoptat legea marțială

Trecerile ilegale au avut loc în contextul în care, după declanșarea războiului, autoritățile naționale din Ucraina au adoptat legea marțială, iar bărbații cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani au primit interdicția de a părăsi țara, având obligația de a se înrola în armată, dacă acest lucru se impune. Pentru a scăpa de acest lucru, unii au optat pentru trecerea frauduloasă a frontierelor cu statele vecine.

Polițiștii de frontieră botoșăneni, care desfășurau patrule aeriene împreună cu cei de la Inspectoratul General de Aviație, au descoperit încă din primele luni de război mai mulți refugiați care au intrat ilegal în România, trecând frontiera de uscat. Cel mai mare grup de transfugi din Ucraina a fost reperat pe 20 aprilie 2022.

În timp ce survolau cu elicopterul, oamenii legii au observat patru persoane care încercau să treacă ilegal frontiera de stat din Ucraina în România, undeva prin zona comunei Dersca. Inițial ucrainenii au fost monitorizați din spațiul aerian, iar când au existat condiții, elicopterul a aterizat, iar polițiștii de frontieră, ajutați la sol de către jandarmi, i-au interceptat. Întrucât soseau dintr-o zonă de conflict, ei au fost transferați în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Rădăuți. Scenele s-au repetat mai apoi aproape zi de zi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
18.8 ° C
19.3 °
18.6 °
49 %
3.7kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...