miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăLocal BTNoi afaceri înființate cu sprijinul municipalității. S-au acordat ajutoare de până la...

Noi afaceri înființate cu sprijinul municipalității. S-au acordat ajutoare de până la 100.000 de euro

Proiectul “NESES – Start-up social Nord Est” Antreprenoriat social sustenabil în regiunea Nord-Est, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, s-a încheiat.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Valoarea totală eligibilă a fost de 13.869.022,23 lei, din care: 11.730.892,48 de lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene, 2.050.384,22 de lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național și 87.745,53 lei de lei – valoarea co-finanțării eligibile a beneficiarului.

Contractul de finanțare a fost semnat în 30 septembrie 2019, de către Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Botoșani, în calitate de beneficiar, instituție care a avut ca parteneri societatea Locativa Botoșani și Asociația PARTENER” – Grupul de Inițiativă pentru Dezvoltare Locală Iași. Activitățile s-au derulat în perioada 1 octombrie 2019 – 31 mai 2023.

Proiectul a avut ca obiectiv general sprijinirea inițiativelor antreprenoriale sociale sustenabile din Regiunea Nord Est, în vederea facilitării accesului la ocupare a forței de muncă. Obiectivul special al proiectului a fost sprijinirea creării și dezvoltării a 21 de întreprinderi sociale, inclusiv întreprinderi sociale de inserție, precum și a 105 noi locuri de muncă, prin acordarea de sprijin financiar și furnizarea de servicii personalizate de consiliere adresate persoanelor din Regiunea Nord-Est care intenționează să înființeze întreprinderi sociale în această regiune.

Ajutor de minimis de 100.000 de euro

În perioada iulie – august 2021 au fost înființate 21 de întreprinderi sociale (13 în județul Botoșani, 7 în județul Iași și una în județul Vaslui), dintre care 14 în mediul urban și 7 în mediul rural. Fiecare întreprindere socială nou înființată a beneficiat de ajutor de minimis de maxim 100.000 de euro, acordat în trei tranșe.

În perioada septembrie – noiembrie 2021, în cele 21 de întreprinderi sociale au fost înființate 105 de locuri de muncă.

„Practic, și prin acest proiect am demonstrat că municipalitatea s-a folosit de orice oportunitate pentru a atrage fonduri europene atât de importante în viața și dezvoltarea unei comunități”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Direcției de Asistență Socială.

20 de întreprinderi sociale au intrat în perioada de sustenabilitate

Conform contractului de subvenție încheiat între beneficiarul ajutorului de minimis și administratorul schemei de minimis, beneficiarul a avut obligația de a asigura funcționarea întreprinderii în perioada implementării proiectului, respectiv minim 18 luni de la data obținerii atestatului de întreprindere socială și asigurarea sustenabilității acesteia pe o perioadă de minim 6 luni, după perioada de implementare. Perioada de sustenabilitate pentru ultima întreprindere socială se încheie la 30 noiembrie 2023.

Din cele 21 de întreprinderi sociale nou create au intrat în perioada de sustenabilitate 20. Un întreprinzător a renunțat, motivat de faptul că nu a reușit să-și îndeplinească indicatorii stabiliți prin planul de afaceri.

Întreprinderile nou înființate activează în următoarele domenii:

– întreținere și reparații autovehicule -2
– activități veterinare – 1
– activități referitoare la sănătatea umană – 2
– fabricarea pâinii, prăjiturilor și produselor de patiserie – 4
– activități de întreținere corporală -1
– activități de realizare a soft-ului la comandă – 1
– prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – 1
– activități de îngrijire zilnică pentru copii – 1
– baruri – 1
– fabricarea de mobilă pentru bucătării – 1
– fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine – 1
– asistență stomatologică – 2
– lucrări de pardosire și placare a pereților – 1
– transport cu taxiul – 1.

Până la finalizarea perioadei de sustenabilitate, experții din cadrul proiectului acordă o atenție deosebită menținerii locurilor de muncă și funcționării întreprinderilor sociale create.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ploaie moderată
18.9 ° C
19.8 °
18.9 °
90 %
0.9kmh
100 %
mie
18 °
joi
23 °
vin
28 °
sâm
24 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O fi vreun nou tip de subvenție pentru casa verde.

EDITORIAL

Privit în ansamblu, Pământul este de o mulțime de ani „casa” în care își duc traiul oameni, plante, copaci, animale, păsări, dar și alte...

EPIGRAMA ZILEI

De îi va fi bună soarta, Va da ordin la curteni Să lărgească puțin poarta De la Cotroceni...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...