spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTApel în CL împotriva strângerii de fonduri pentru obiecte de igienă în...

Apel în CL împotriva strângerii de fonduri pentru obiecte de igienă în școli (video)

Primarul Cosmin Andrei îndeamnă cetățenii să denunțe orice propunere prin care li se cer bani pentru cumpărarea obiectelor de igienă necesare copiilor la școală. Edilul subliniază că unitățile de învățământ au suficiente fonduri pentru asigurarea materialele consumabile.

Problema a fost dezbătută în ședința de luni a Consiliului Local (CL), unul dintre membrii deliberativului atrăgând atenția că, în ciuda prevederilor legale în vigoare, părinților li se solicită în repetate rânduri să suporte cheltuielile pe care bugetul școlii le prevede.

„Cu toate că știu că se dau bani cu duiumul pentru elevi, li se cer părinților materiale de igienă. Este ceva foarte rușinos pentru 2023 să ceri șervețele, săpun lichid, când știu că bugetele unităților școlare sunt îndestulătoare în ceea ce privește materialele de curățenie”, a spus Eugen Țurcanu.

Consilierul Marius Rogojinschi a precizat că inițiativa nu provine neapărat din rândul managerilor, ci mai degrabă dinspre cadrele didactice.

„Există cumva un reprezentant al Primăriei în școli și grădinițe care le cer părinților bani pentru săpun și hârtie igienică? Sau aceste cerințe sunt făcute de cadrele didactice? Din câte știu eu, autoritatea locală subvenționează materialele sanitare și auxiliare, mai departe corpul profesoral gestionează situația. Eu cred că întrebările sunt greșit adresate”, a afirmat Rogojinschi.

Primarul îndeamnă cetățenii să denunțe fondul clasei

Primarul Cosmin Andrei a afirmat că, într-o ședință de lucru, a avertizat directorii școlilor să prevină orice formă de strângere de fonduri pentru acoperirea unor cheltuieli pe care municipalitatea le asigură. Edilul încurajează cetățenii să denunțe cadrele didactice solicită bani de la părinți, menționând că se va interesa personal de motivele pentru care practica persistă în unele unități de învățământ.

„Am avut ședință cu directorii și am făcut unele presiuni să facă tot posibilul să nu mai avem o astfel de situație. Mi-au transmis că aceste cazuri sunt izolate și că țin de profesorii sau de educatorii de la clase și nu există o regulă în școală să se ceară bani de la copii. Fac și eu un apel public către botoșăneni, dacă sunt astfel de solicitări, să vină să le reclame. Să-mi transmită unitatea de învățământ și profesorul care a făcut acest lucru. Dar vă spun că nu voi primi. Am mai făcut și în trecut apeluri, oamenii sunt reticenți.

Cred că am avut o singură dată o listă cu materialele necesare pentru începerea noului an școlar. Vă garantez că sunt bani pentru toate aceste materiale sanitare la școli. Mai mult, dacă am ajuns undeva la jumătatea anului și unele bugete care au fost constituite pe sumele alocate per elev s-au epuizat, am făcut realocări cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean în mai multe unități de învățământ și nu a fost niciodată o problemă a banilor pentru aceste consumabile. Dar ca în orice breaslă, sunt cazuri, dar aș vrea să nu generalizăm. O să-i întreb pe dumnealor care este rațiunea, poate îmi scapă mie ceva. Ne vom ocupa”, a explicat Andrei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.3 ° C
14.2 °
10 °
85 %
2.2kmh
52 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...