spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTBolnavi grav, trataţi în cel mai greu accesibil loc din spital (video)

Bolnavi grav, trataţi în cel mai greu accesibil loc din spital (video)

Una dintre cele mai sensibile şi dificile secţii a Spitalului Judeţean „Mavromati” se numără printre cele mai nefericit poziţionate. Este vorba despre Secţia de anestezie şi terapie intensivă, unde sunt bolnavii cei mai gravi. Aceasta este situată la etajul 7 a clădirii de pe strada Marchian. Acesta lucru, dar şi personalul puţin ar face, în cazul unei tragedii, aproape imposibilă evacuarea pacienţilor din spital.

Reprezentanţii secţiei au tras, recent, un semnal de alarmă în acest sens. „Deja de ceva timp suntem subdimensionați ca și spațiu. Aparatura este din ce în ce mai multă, spațiul de depozitare este deja limitat, nemaivorbind de situarea acestei secții la etajul 7 al spitalului. Și când vorbim de partea de evacuare a pacienților în caz de incident, partea de evacuare este aproape imposibilă”, a explicat medicul primar de anestezie şi terapie intesivă, Claudia Malancea, şefa ATI din cadrul SJU Mavromati.

Situaţia locaţiei problematice a fost prezentată atât conducerii spitalului, cât şi conducerii Consiliului Judeţean. „Eu personal am prezentat situația la nivel de Consiliu Județean, am prezentat-o la momentul respectiv și conducerii spitalului sunt lucruri care sunt discutate și bine cunoscute. Soluții pe moment nu sunt. La Terapie intensivă trebuie respectate niște norme, niște dimensiuni specifice, deoarece pe partea de mobilizare a unui pacient este necesar mult personal și atunci spațiul trebuie să fie generos”, a mai spus medicul Claudia Malancea.

Situată la o înălţime de peste 25 de metri de la sol, evacuarea pacienţilor imobilizaţi ar fi aproape imposibilă chiar şi cu ajutorul platformelor noi de la ISU.

Soluţia ar fi o clădire nouă la spital

Una dintre explicaţii pentru imposibilitatea unei evacuări ar fi şi personalul deficitar pe secție. Astfel, secția are probleme chiar în rândul celor care ar trebui să se ocupe de transportul bolnavilor. Pe lângă medici şi asistenţi, unde ar mai trebui câte şapte angajați, pe partea de infirmieri şi bancardieri lucrurile stau tot mai rău. Nu mai puţin de 11 infirmieri şi 10 brancardieri ar mai fi necesari în secția ATI.

Managerul Spitalului Județean ”Mavromati”, medicul Monica Adăscăliței, a declarat că soluția ar fi în acest caz o clădire nouă pentru ATI. „Soluția ar fi o clădire nouă, să concepem un bloc operator nou, asta ar fi și ideea colegilor mei, cu o secție de terapie intensivă care să respecte normele în vigoare. Clădirea spitalului este din 1978, tot ce s-a reabilitat s-a reabilitat pe un schelet care s-a făcut cu atâția ani în urmă și clar că anumite zone nu mai respectă legislația în vigoare. Deciziile privind funcționarea secției la etaj superior au fost luate în anii anteriori, tocmai de asta aș vrea o clădire mai mică care să aibă corespondent cu corpul central, iar secția Terapie intensivă să fie undeva la mijloc, chiar la etaj inferior al spitalului”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, managerul SJU Mavromati.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...