miercuri, mai 15, 2024
AcasăLocal BTSurpriza din poliție! Actualul șef al IPJ Botoșani a fost atașat de...

Surpriza din poliție! Actualul șef al IPJ Botoșani a fost atașat de afaceri interne în Polonia

Actualul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, comisarul șef Tudor Costîn, a fost timp de aproape trei ani atașat de afaceri interne în Republica Polonă, la Ambasada României de la Varșovia.

Informația a ieșit la iveală după ce reporterii „Monitorul de Botoșani” au încercat să afle evoluția profesională a actualului șef al IPJ Botoșani. Asta pentru că, deocamdată, pe site-ul poliției botoșănene nu a fost postat nici măcar un extras din CV-ul acestuia, informațiile fiind încă „la secret”.

În schimb, declarațiile de avere postate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate refac, într-o oarecare măsură, traseul acestuia. În 2008, de exemplu, în declarația de avere el figura deținând funcția de adjunct al șefului Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava.

Ofițer BCCO Suceava

Trei ani nu se mai găsesc în evidențe, după care în 2011 apare o altă declarație de avere în care Tudor Costîn se declara ofițer BCCO Suceava. În 2013 și 2014 el a deținut funcția de șef serviciu BCCO Suceava pentru ca în 2015, 2016 și 2017 să revină în postura de ofițer BCCO. Următorul an – 2018 – nu mai apare în evidențe, dar se pare că a fost anul în care ar fi început cariera în străinătate. Asta pentru că în 2019 el era deja atașat de afaceri interne în Republica Polonă, la Ambasada României de la Varșovia, funcție pe care a deținut-o până în 2021.

Actualul șef a făcut parte din Serviciul de reprezentare externă și misiuni internaționale

Prin urmare, el a făcut parte din Serviciul de reprezentare externă și misiuni internaționale, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În prezent, MAI are acreditați în străinătate un număr de 24 atașați de afaceri interne trimiși în misiune permanentă în diverse state europene cum ar fi Germania, Spania, Italia, Austria, Franța, Marea Britanie, dar și în state terțe precum Moldova, SUA, Japonia, Turcia, Serbia și Canada, asigurând cooperarea de profil în plan bi și multilateral cu partenerii din 34 state, inclusiv ofițerii de legătură cu Organizația Internațională de Poliție Criminală (INTERPOL).

Tudor Costîn nu a declarat că ar deține vreun teren sau vreo locuință

Ce surprinde, însă, cel mai mult este faptul că, în ciuda carierei în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, actualul șef al IPJ Botoșani nu a declarat niciodată că ar deține vreun teren sau vreo locuință. De altfel, din declarațiile depuse de el de-a lungul timpului rezultă că singura lui avere au fost mașinile și câțiva bani economisiți la bancă în perioada în care și-a desfășurat activitatea în Polonia, Tudor Costîn având și un credit de peste 40.000 de euro obținut de la o bancă în 2007 și care ar fi scadent în 2037.

Gurile rele spun că Tudor Costîn ar fi fost împuternicit la comanda IPJ Botoșani cu sprijinul liberalilor. De altfel, prima întâlnire de lucru în noua calitate a avut-o vineri, pe 8 septembrie, cu prefectul liberal Sorin Cornilă, pe care l-a însoțit mai apoi și la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” de luni, 11 septembrie. Cert este că de săptămâna aceasta, comanda IPJ Botoșani este asigurată doar de Tudor Costîn. Asta pentru că lui Ioan Aniței, cel care a fost împuternicit adjunct al șefului IPJ și a asigurat conducerea interimară a instituției, i-ar fi expirat mandatul. Luni, însă, el a participat la deschiderea anului școlar la Liceul pedagogic „Nicolae Iorga”, alături de președintele CJ, Doina Federovici.

Sucevean de origine, comisarul șef Tudor Costîn a fost împuternici, începând cu data de 8 septembrie a.c., ca inspector șef al IPJ Botoșani. Numirea s-a făcut prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, după ce funcția de inspector șef de la IPJ Botoșani a rămas vacantă de la 1 iulie a.c. ca urmare a pensionării comisarului șef Toader Buliga (n.r. – și el sucevean de origine) și pensionat după circa jumătate de an de la susținerea concursului de numire pe post.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.6 ° C
6.6 °
4.9 °
84 %
2.1kmh
100 %
mie
15 °
joi
17 °
vin
17 °
sâm
16 °
Dum
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici (foto stânga) a fost în campanie electorală și la târgul agro-zoo de la Popăuţi.

EDITORIAL

Campanie electorală, desigur, astfel că nu trebuie să ne mire faptul că indivizii care visează să ne spolieze în următorii patru ani nu se...

EPIGRAMA ZILEI

Ba-i subțire, ba e gros Dar cu ... caracter frumos. Și oriunde pe pământ E ... purtător de cuvânt! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...