miercuri, mai 22, 2024
AcasăLocal BTPloaie înfruntată de sute de botoșăneni în prima seară a Festivalului ,,Ioan...

Ploaie înfruntată de sute de botoșăneni în prima seară a Festivalului ,,Ioan Cobâlă” (video)

Câteva sute de oameni s-au adunat ieri după amiază pe Pietonalul Unirii pentru Festivalul Național de Folclor ,,Ioan Cobâlă”, însă vremea capricioasă a fost adevărata vedetă a serii.

Botoșăneni de toate vârstele și-au dat întâlnire ieri după amiază cu instrumentiștii de calibru, ansamblurile profesioniste și soliștii de renume în intersecția Pietonalului Unirii cu Bulevardul „Mihai Eminescu”. Astfel, după primirea oficialităților, interpreta de muzică populară Silvia Semeniuc a introdus rând pe rând artiști serii. Printre aceștia s-au numărat Codruț Știrbu, Constantin Petrescu, Teodora Grumeza, Mariana Ichim Hodan, Petronela Rusu, Elena Mândrescu, Fetele din Botoșani, Nicolae Botgros, Sofia Vicoveanca, dar și ansamblurile ,,Plaiuri Conceștene” și ,,Mărgineanca”, condusă de Valentin Rău.

Incident cu final fericit

Seria evenimentelor nu a fost lipsită de incidente. Prezentatoarea a anunțat la un moment dat că o fetiță cu bicicletă roz s-a pierdut de mama ei. Astfel, au intrat în alertă atât forțele de ordine, cât și cei din public. Din fericire, fetița a fost găsită imediat jucându-se în apropiere.

Nici acest festival nu a fost lipsit de controverse generate de apariția unor scaune în fața scenei. Într-un număr mult mai mic decât la Festivalul Instituțiilor de Cultură, cele 190 de scaune au fost oferite pe principiul ,,primul venit, primul servit”, potrivit organizatorilor. Doar ca zona cu scaune a fost delimitată cu garduri, iar cei mai mulți participanți au asistat la concert dincolo de aceste.

Au fost însă și persoane nemulțumite de acest aspect ,,nu știam că vor fi și scaune, veneam și noi de la amiază să prindem loc. Acum ce să facem, stăm după gard, în interior stă doar cine trebuie’‘, a spus o botoșăneancă din public.

Norii care s-au strâns după amiază deasupra Botoșaniului au adus o ploaie torențială la lăsarea serii. Cu toate acestea, artiștii și-au continuat programul, iar foarte mulți botoșăneni le-au rămas aproape.

Festivalul continuă și în această seară

Astăzi, de la ora 17:30, în cea de a doua seară a festivalului, vor evolua artiștii Ansamblului „Busuiocul” din Bacău, precum și soliștii vocali și instrumentiști, printre aceștia se numără Alexandru Pugna, Dan Doboș, Pamfil Roată, Alina Huțu, Loredana Călin, Brândușa Covalciuc Ciobanu, Elisabeta Șeremet, Teodor Gireadă. Alături de Orchestra „Rapsozii Botoșanilor” vor evolua și reprezentanții Ansamblului de Jocuri Populare ,,Mărgineanca”, condus de Valentin Rău.

La început de septembrie 2021, una dintre cele mai mari personalități ale muzicii populare românești, maestrul Ioan Cobâlă a plecat ,,din lumea cu dor în lumea cea fără de dor”, a ieșit din scenă după ce ani de zile a dat viață la numeroase și memorabile spectacole și a dus folclorul botoșănean pe toate meridianele lumii. În memoria marelui artist, din 2022, orchestra populară Rapsozii Botoșanilor a preluat și numele maestrului, organizând anual Festivalul Național de Folclor „Ioan Cobâlă”.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
25.6 ° C
25.6 °
24.9 °
35 %
8.8kmh
36 %
mie
25 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
23 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ori cei care primesc de pomană o duc mai bine de aruncă totul la gunoi, ori cei care dau de pomană o duc mai...

EDITORIAL

Ori de câte ori vreun politician mai dezghețat sau mai vorbăreț este întrebat de ce el și ai lui nu repară nimic din noianul...

EPIGRAMA ZILEI

Când făcut-a rezervare A greșit, se pare, tasta Și s-a-nțeles din scrisoare C-o să vină cu … nefasta! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...