spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTSalon Internațional de Artă Naivă la Botoșani (video)

Salon Internațional de Artă Naivă la Botoșani (video)

Vineri, 15 septembrie, în incinta Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Botoșani, s-a desfășurat vernisajul Salonului Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza” Botoșani.

Ajunsă la a X-a ediție, organizatorii evenimentului și-au propus ca manifestarea din acest an să-i fie dedicată întru totul artistului Gheorghe Sturza. Astfel, pe afiș este reprezentată prima lucrare/primul tablou al lui Gheorghe Sturza, „Satul viitorului” care a ajuns în anul 1969 în expoziția republicană unde a obținut premiul I.

În cadrul acestei ediții a fost lansat și albumul care cuprinde operele, dar și câteva secvențe din viața artistului. Albumul cu lucrările artistului Gheorghe Sturza poate fi obținut de la sediul CJCPCT Botoșani, cu titlu gratuit.

,,Cel care a pus bazele picturii naive la Botoșani”

Istoricul Gheorghe Median a fost cel care a vorbit despre Gheorghe Sturza și despre creația sa în domeniul artei naive. A început cu o poveste despre viața pe care o ducea artistul la țară și cum odată cu mutarea în lumea citadină și-a descoperit pasiunea pentru arta naivă. Acesta a pictat într-o manieră proprie, cu adevărat naivă, fără a urma cursurile vreunei școli de artă.

,,El ar fi putut să urmeze cursurile școlii populare de arte, dar era probabil prea în vârstă să mai urmeze cursurile. El mergea în atelier și lucra în maniera lui, fără să se lase influențat de pictorii care își îndrumau ucenicii la școală. El folosea culori pe care le folosesc țăranii la țară, din bidoane, din cele cu care vopseau gardurile, casele”, a spus Gheorghe Median, istoric și fost manager al Muzeului Județean de Istorie Botoșani.

În cadrul expoziției au fost afișate cinci lucrări de ale artistului Gheorghe Sturza. Este vorba despre „Satul viitorului”, „Autoportret”, „Muzeul Județean Botoșani”, „Parcul Mihai Eminescu”, și „Municipiul Botoșani.

În continuarea discursului său Median l-a numit pe Sturza ,,un artist unic, este cel care a pus bazele picturii naive la Botoșani, cel care a făcut ca timp de 15 ani despre Botoșani să se vorbească și cel care a lăsat în urmă o creație care se află în parte în custodia Muzeului Județean”.

Au expus atât artiști naționali, cât și internaționali

În cadrul acestei expoziții s-au reunit 56 de participanți. Pe lângă artiștii plastici din România, în acest an participă artiști din diferite țări precum: Franța, Italia, Brazilia, Cuba, Ungaria, Israel, Portugalia, Finlanda, S.U.A. Toți participanții care au luat parte la vernisaj au primit diplome, un exemplar al Albumului și o plachetă ce ilustrează „Autoportret”, unul dintre tablourile artistului Gheorghe Sturza.

Seria de lucrări expuse pot fi vizitate timp de o lună, până pe data de 15 octombrie.

În cadrul vernisajul vor avea loc două lansări de carte. Este vorba despre „Rime cromatice” care îl are drept autor pe Florin Bejinari din Rădăuți, Suceava și care a fost prezentată tot de Gheorghe Median. De asemenea, Calistrat Robu din Iași și-a lansat volumul II din „Călător în timp”. Cartea a fost prezentată de Corina Gherman.

 

Spațiul în care s-a ținut vernisajul a fost aproape neîncăpătoare pentru participanții curioși. Pe lângă o clasă de elevi de la Colegiul Național „A.T. Laurian” împreună cu profesoara Talida Grunzac, au luat parte la eveniment și managerul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”, Ersilia Iacob, managerul Muzeului Județean de Istorie, Aurel Melniciuc, directorul Liceului de Artă „Ștefan Luchian”, Beatrice Păpădie, directorul Poliției Locale a municipiului Botoșani, Ioan Onuțu, șeful Cercului Militar Botoșani, Mirela Sandu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
39 %
1.9kmh
100 %
joi
21 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...