joi, septembrie 12, 2024
AcasăLocal BTCentru social din Botoșani, casă pentru zeci de copii aflați în situații...

Centru social din Botoșani, casă pentru zeci de copii aflați în situații de risc

Înființat prin Hotărâre a Consiliului Municipal Botoșani, după implementarea Proiectului „Reutilizare clădire în scopul transformării în centru social în municipiul Botoşani”, Centrul Social de Zi (CSZ) pentru Copii Aflați în Situații de Risc Social a devenit a doua casă pentru mulți copii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În prezent, la activitățile centrului, sunt înscriși 32 de copii din ciclul primar,  din cadrul a cinci școli din municipiu, respectiv Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”, Școala Gimnazială nr. 2, Școala Gimnazială „Elena Rareș”, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” și Liceul cu Program Sportiv.

Părinții pot solicita serviciile oferite de centru prin depunerea unei cereri de înscriere la sediul centrului, aflat pe strada Parcul Tineretului nr. 4. Admiterea în centru se face în funcţie de nevoile beneficiarilor, serviciile oferite și de resursele disponibile.

În timpul anului școlar, copiii care frecventează centrul sunt ajutați la efectuarea temelor, lecturi suplimentare, beneficiind și de asistență în realizarea proiectelor școlare. În schimb, în timpul vacanțelor, coordonatele sunt recreere și socializare. Copiii beneficiază zilnic și de o masă caldă. În fiecare lună, sunt programate activități de educație informală și nonformală, cu teme care se pliază pe evenimente naționale și internaționale.

Spre exemplu, în această lună copiilor li se va vorbi despre importanța alimentației sănătoase, dar va fi marcată și Ziua Internațională a Păcii, cu discuții interactive despre pace, război, violență. În octombrie va fi sărbătorită Ziua Mondială e Educației și Ziua Mondială a Spălatului pe mâini. Ziua Internațională a Bunăvoinței, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Ziua Internațională a Televiziunii, Ziua Națională sunt alte evenimente, programate până la finele acestui an, care vor fi marcate prin activități interesante și așteptate de copii.

Când a fost înfiinațat centrul

Centrul Social de Zi pentru Copii Aflați în Situații de Risc Social a fost înființat în anul 2013. Activitatea a fost demarată la 1 mai 2013, finanțarea fiind asigurată de la bugetul local. După o lună, în iunie 2013, a început și activitatea cu copiii. În primă fază, centrul a fost frecventat de 24 copii (două grupe), ulterior fiind înființată încă o grupă cu 12 copii.

În cei peste 10 ani de la înființare, au fost soluționate aproximativ 74% din totalul cererilor de înscriere. Astfel, Centrul Social de Zi a asigurat servicii pentru 181 de copii și familii aflate în situație de risc social. Din cei 181 de copii, 17 % au frecventat centrul aproximativ 5 ani, 45% au beneficiat de servicii sociale de la 2 ani până la 4 ani, alți 38% au fost beneficiari până la un an.

Ne bucură faptul că, în perioada de frecventare a centrului, niciun copil nu a fost separat de familia sa și nu a abandonat școala”, a declarat viceprimarul Liviu Toma. Potrivit edilului, copiii şi-au îmbunătățit abilitățile de relaționare şi comunicare, înregistrându-se o creștere a încrederii în propriile forțe.

Provocările în relația cu părinții au fost întâlnite în acțiuni care privesc: orientarea spre programe de genul ”A doua șansă”, formarea sau reconversia profesională, încurajarea integrării în câmpul muncii, formarea și dezvoltarea abilităților parentale, relația școală – familie – CSZ. Specialiștii centrului au o bună comunicare cu părinții. Practic, toate activitățile din centru urmăresc respectarea interesului superior al copilului, cu implicarea familiei în toate etapele procesului de intervenție.

În ultimul an, Centrul Social de Zi a colaborat cu: Școala Populară de Arte ”George Enescu”, Asociația pentru copii “Il Girotondo”, Grupul Local de Tineret, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Organizația Ecotic, Asociația Lindenfeld – Ajungem Mari Botoșani, Asociația OvidiuRO, Școala Gimnazială nr.12 Botoșani și Grădinița nr.15 Botoșani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.9 ° C
18.9 °
17.8 °
95 %
0.6kmh
100 %
joi
23 °
vin
28 °
sâm
24 °
Dum
17 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O fi vreun nou tip de subvenție pentru casa verde.

EDITORIAL

Privit în ansamblu, Pământul este de o mulțime de ani „casa” în care își duc traiul oameni, plante, copaci, animale, păsări, dar și alte...

EPIGRAMA ZILEI

De îi va fi bună soarta, Va da ordin la curteni Să lărgească puțin poarta De la Cotroceni...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...