spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTElevii beneficiază de transport gratuit și burse mai mari înainte de alegeri

Elevii beneficiază de transport gratuit și burse mai mari înainte de alegeri

Milioane de elevi români au început școala săptămâna trecută, pe 11 septembrie. Aceștia au luat startul noului an cu promisiunea unui nou început pentru ,,întreg sistemul de educație” de la Ministrul Educației. Măsuri precum transportul gratuit și majorarea burselor de merit bucură atât elevii, cât și părinții.

Coincidență sau nu, măsurile bugetare cu care elevii ar trebui ,,motivați să se autodepășească” vin înainte de alegerile de anul viitor. Astfel, în 2024, se vor desfășura cele 4 runde de alegeri, locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

Transport gratuit pentru elevi

Elevii vor beneficia în noul an școlar de transport public gratuit. Ligia Deca, Ministrul Educației, a precizat că elevii ,,beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar”.

Pentru călătoriile cu trenul, elevii vor beneficia de bilete gratuite pentru toate categoriile de tren clasa a II-a, pe orice relaţie de călătorie. Pentru călătoriile cu metroul, aceștia vor avea gratuitate în baza unui abonament lunar, pe parcursul anului şcolar, iar decontarea se efectuează din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Cresc bursele de merit

Toți elevii care au medii generale peste 9,50, precum și primii 30% de elevi din fiecare clasă vor primi burse de merit. Cuantumul burselor de merit a crescut cu 250 de lei pe lună.

,,Crește numărul de copii care primesc bursă. La nivel general, numărul crește cu cel puțin 25-30%. La bursa de merit avem o dublare a numărului de beneficiari, îi vom prinde pe toți cei care au peste 9,50, cum a fost în anul trecut, dar vom acorda bursă de merit și pentru prima treime din clasă, pentru a stimula competiția între copii și pentru a-i motiva să se autodepășească pentru că, până la urmă, copiii se compară cu cei din jurul lor. Încă ceva, crește și cuantumul, de la 200 de lei pe lună de lei pe lună la 450 de lei”, a spus Ligia Deca, la Antena 1.

Catalog electronic în noul an școlar în peste 1.100 de școli din țară

Peste 1.100 de școli vor folosi exclusiv catalogul electronic în anul școlar 2023-2024, conform Ministerului Educației. Doar că nu există un catalog electronic pus la dispoziție de către Ministerul Educației. Toate aceste școli apelează la aplicații și programe private.

Totuși, prin ordinul de ministru, școlile ar trebuie să asigure măsurile de securitate a prelucrării datelor și să garantează următoarele drepturi ale utilizatorilor:

  •  dreptul de a fi informat;
  •  dreptul de acces;
  •  dreptul la rectificare;
  •  dreptul la restricționarea prelucrării datelor;
  •  dreptul la portabilitatea datelor.

Elevii, părinții sau reprezentanții legali vor avea dreptul să vadă notele și absențele în baza unor date de acces prestabilite, respectiv e-mail și parolă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.8 ° C
16.6 °
15.6 °
79 %
1.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...