spot_img
sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăLocal BTDirector botoşănean acuzat de hărţuire sexuală şi psihică la locul de muncă

Director botoşănean acuzat de hărţuire sexuală şi psihică la locul de muncă

Un director botoşănean a fost dat în judecată de o subalternă care îl acuză de hărţuire sexuală şi psihică la locul de muncă. Este vorba despre Corneliu Popescu, manager zonal la Loteria Română și fost senator PPDD.

Potrivit DeFapt.ro, presupusa victimă a reclamat situaţia la conducerea Loteriei Române, companie de stat condusă de Ionuț Valeriu Andrei – afiliat PSD. Acesta a preferat, însă, să mușamalizeze cazul, deși era obligat să dispună începerea cercetării disciplinare în cazul managerului zonal Corneliu Popescu.

Plângere depusă la conducerea Loteriei

Cea care a depus plângerea împotriva botoşăneanului este Petronela Humă, specialist în Resurse Umane în cadrul Sucursalei Zonale (SZ) Iași a Loteriei Române. Aceasta susţine că ar fi fost hărțuită sexual de șeful ei, Corneliu Popescu. Pentru că nu a cedat avansurilor, acesta ar fi început să o hărțuiască la locul de muncă.

Ieșeanca a reclamat cazul de hărțuire direct conducerii Loteriei Române, companie deținută integral de Ministerul Economiei. Dar șeful Loteriei Române, directorul Ionuț Valeriu Andrei, nu a luat nici o măsură în acest caz.

Văzând că este ignorată de conducerea Loteriei Române, femeia a decis să își caute dreptatea în instanța de judecată. Tribunalul Iași a stabilit un prim termen în data de 2 octombrie 2023, proces în care Corneliu Popescu are calitate de pârât.

„Nu am apelat niciodată la serviciile oferite de prostituție”

Corneliu Popescu a declarat pentru sursa citată că nu a plecat în nicio delegație cu Petronela Humă, nici măcar la București. Acesta susține că nu a făcut avansuri nici unei femei, niciodată, în toată cariera sa.

„Înțeleg ca doi oameni sa se iubească doar dacă sunt îndrăgostiți. Nu am apelat niciodată la serviciile oferite de prostituție. Dânsa susține tot felul de chestii dar, în esență, este o angajată care este în conflict de muncă cu majoritatea colegilor din SZ Iași, provocând, făcând interpretări de neimaginat într-o companie atât de bine organizată cu sarcini individualizate și clare, dar mai ales acuzând pe toată lumea de câte ceva”, a declarat Corneliu Popescu.

De asemenea acesta spune că angajata în cauză are un comportament și un limbaj violent și tendențios. „În speță, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, panica vine dintr-o slabă pregătire profesională, având lacune mari de înțelegere. Postul fiind unic, privește RU și relațiile cu oamenii, în timp ce procedurile Loteriei Române necesită o foarte bună pregătire, doamna arătând un dezinteres în a se instrui, cu toate ca a beneficiat de condiții și sprijin asigurate de companie. Toate recomandările mele au fost spre a studia, pentru o pregătire profesională adecvată și necesară postului. Nu are nici cea mai mica dovadă pentru nici un fel de hărțuire, pentru nici cea mai mica suferință. Dimpotrivă, majoritatea colegilor se simt amenințați, terorizați. Toate reclamațiile scrise sunt un amalgam de acuzații, injurii… fără dovezi sau logică”, susține fostul subaltern pe linie politică al lui Dan Diaconescu.

Loteria refuză să ofere informaţii 

DeFapt.ro i-a solicitat directorului Loteriei Române, Ionuț Valeriu Andrei, să comunice câți angajați l-au sesizat sau au depus plângeri pentru hărțuire sexuală sau hărțuire la locul de muncă, dar și ce măsuri a luat. Totodată, a fost întrebat câte decizii a emis pentru constituirea comisiilor de disciplină pentru a analiza astfel de plângeri. A mai fost întrebat ce măsuri a luat împotriva managerului zonal Corneliu Popescu în urma plângerii depuse de Petronela Humă.

Răspunsul primit din partea Loteriei Române, aprobat de directorul Ionuț Valeriu Andrei, este halucinant. „În conformitate cu Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Art. 12 lit. (d) și (e), se exceptează de la prevederile legii informațiile cu privire la datele personale, potrivit legii și informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare”, a transmis Loteria Română.

Solicitarea nu viza cererea de informații cu caracter personal. Însă răspunsul Loteriei Române, asumat de directorul Ionuț Valeriu Andrei, arată pe de-o parte mușamalizarea cazurilor de hărțuire și, pe de altă parte, necunoașterea legii.

Ministerul Economiei citează din regulamente

Cum Loteria Română nu a dat dovadă de transparență, am transmis aceleași întrebări ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, condus de pesedistul Ștefan Radu Oprea. Nici această instituție nu a vrut să comunice câte cazuri de hărțuire s-au înregistrat la compania Loteria Română.

Însă a transmis că „în situația unor sesizări de hărțuire la locul de muncă, în conformitate cu Codul muncii și cu Regulamentul de cercetare disciplinară, conducerea C.N. „Loteria Română” S.A (C.N.L.R. S.A.) dispune începerea cercetării disciplinare”.

Totodată, ministrul Oprea a ținut să transmită că „atât în relațiile interne cât și în relațiile cu partenerii externi, trebuie evitată orice formă de hărțuire morală ce poate duce la discreditarea, izolarea, umilirea, bârfirea, intimidarea, amenințarea unei persoane, deteriorarea condițiilor de muncă, a respectului de sine sau față de alții.

Prin hărțuire morală la locul de muncă se înțelege și exercitarea greșită a unei funcții sau abuzul de funcție, față de care persoanele vizate pot întâmpina dificultăți în a se apăra”.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
-2.7 ° C
-2.3 °
-3.5 °
88 %
1.1kmh
15 %
sâm
-3 °
Dum
2 °
lun
3 °
mar
7 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și la concursul cea mai frumoasă cravată tot cei care nu poartă fac regulile.

EDITORIAL

Nu este pentru prima dată când scriu despre Centrul Vechi al Botoșanilor și cu siguranță, nici ultima. Noile impresii pe care le-am acumulat după...

EPIGRAMA ZILEI

Parlamentarii noştri dragi Sunt toţi, ca nişte moş Crăciuni Numai că-n spate, au desagi Doar cu ... promisiuni   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...