spot_img
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăLocal BT,,Noaptea Sinagogilor Deschise'' organizată la Botoșani

,,Noaptea Sinagogilor Deschise” organizată la Botoșani

Început Noului An evreiesc 5784  este marcat cum se cuvine de Comunitatea Evreilor din România prin organizarea unei noi ediții a ,,Nopții Sinagogilor Deschise”. La acest eveniment se alătură și Comunitatea Evreilor din Botoșani.

Astfel, sâmbătă, 23 septembrie, botoșănenii vor putea afla informații interesante despre viața evreilor din județ, precum și detalii referitoare la obiceiurile și sărbătorile de toamnă ale evreilor.

Sinagoga ,,Hoihe Sil”, de pe Strada Teatrului, va fi deschisă două ore publicului larg. Între 20:00 și 22:00 toți cei care îi trec pargul vor beneficia de un tur ghidat al Sinagogii, dar și de informații la istoria comunității.

Noul An evreiesc 5784

Potrivit Calendarului Erabic, Roș Hașaná sau Anul Nou evreiesc, are loc în prima zi a lunii Tișrei, care este prima lună a calendarului evreiesc modern. Roș Hașana este prima din cele 10 zile ale penitenței numite Yamim Norayim, care culminează cu Iom Kipur, Ziua Ispășirii. În emisfera nordică are loc la începutul toamnei. Anul acesta, pe data de 15 septembrie, a avut loc Noul An Evreiesc 5784, potrivit Radio France Internationale.

,,Sărbătorim începutul anului 5784. După tradiția noastră, în această zi a fost creat Universul, sau, mai precis a fost a şasea zi a Creației, în care a fost creat omul. Aceasta este pentru noi o zi în care suntem judecați pentru faptele anului trecut și pentru intențiile pe care le-am avut și pentru intențiile pe care le avem pentru anul ce vine și după această evaluare vom primi bugetul pe anul viitor: câtă viață vom primi, câtă sănătate, cât belşug”, a spus Rafael Shaffer, Prim-Rabinul Șef al Cultului Mozaic din România.

După tradiție, Roș Hașana sau Anul Nou evreiesc ar fi aniversarea creării celor dintâi oameni, Adam și Eva. În Tora i se mai spune și Yom Hatrua. Obiceiurile de Roș Hașana includ sunarea din shofar și o cină familială la care se mănâncă mâncăruri simbolice cum ar fi mere unse cu miere, pentru ca anul care începe să fie un an bun și dulce. Alte mâncăruri care, conform tradiției, trebuie să fie prezente și binecuvântate pe masa cinei de Noul An: rodii, curmale, morcovi, dovleac, fasole verde, praz, o sfeclă precum și un cap de pește.

Calendarul ebraic este folosit în religia iudaică. Acesta este luni-solar, deoarece se bazează atât pe un ciclu lunar cât și pe unul solar (care definește anii). Aceasta contrastează cu calendarul gregorian, care sa bazează doar pe ciclul solar, sau cu calendarul musulman, care este pur lunar. În prezent, în calendarul ebraic este anul 5784. Anul 7783 a început pe data de 25 septembrie 2022 și s-a încheiat la apusul soarelui, pe 15 septembrie 2023, conform calendarului gregorian.

Anul solar are aproximativ 365 de zile și un sfert, număr care poate fi obținut prin diferite combinări de luni. În Epoca antică, în Egipt erau 12 luni a câte 30 de zile, cărora li se adăugau 5 zile suplimentare.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
0 ° C
0.6 °
-2.2 °
90 %
1.5kmh
35 %
mie
2 °
joi
1 °
vin
1 °
sâm
-0 °
Dum
-1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă lucrezi unde trebuie, diferența între accesul liber și parcarea liberă nu mai contează.

EDITORIAL

Nu doar aparent, suntem un popor paradoxal. Un popor pentru care dubla măsură e ceva atât de obișnuit, încât nu doar că nu mai...

EPIGRAMA ZILEI

Pentru că intră fără veste Prin geamuri, uşi sau prin perete, Eu tare cred că moşul este Şiretul ... de la ghete !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...