spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTPremieră de gală la Cinema Unirea (video)

Premieră de gală la Cinema Unirea (video)

Filmul „Libertate” despre Revoluţia Română a intrat pe marile ecrane din țară de la finalul lunii august. În premieră, vineri, a ajuns și pe ecranul de la Cinema Unirea Botoșani, cu participarea echipei.

„Libertate” este un film inspirat din fapte reale, petrecute la Sibiu, în timpul Revoluţiei din 1989. În haosul şi panica generate de protestele mulţimii împotriva autorităţilor, o unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securişti şi civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliţie Viorel e capturat şi acuzat că e terorist.

,,Am stat cam doi ani și jumătate într-o documentare cât de serioasă am putut să o fac”

Alături de botoșăneni s-au aflat regizorul Tudor Girgiu și o parte dintre actori, Alex Calangiu, botoșăneanul Florin Aionițoaei, Cristian Popa, Ștefan Iancu. La finalul filmului, aceștia au purtat un dialog cu spectaorii, vorbind despre provocările pe care le-au întâmpinat și aducând lămuriri cu privire la unele aspecte.

,,E o poveste reală, am stat cam doi ani și jumătate într-o documentare cât de serioasă am putut să o fac, întâlnindu-mă și cu oameni din armată, miliție, securitate, foarte mulți civili cu povești dramatice și care cumva m-au convins că e o poveste care trebuie spusă. Și atunci și azi, fiecare are adevărul lui. În continuare dacă întrebi cele două instituții și cărțile, se bat cap în cap”, a spus regizorul Tudor Girgiu.

,,E Sergiu Nicolaescu al zilelor noastre”

Parte din distribuție a fost și un actor botoșănean. Este vorba despre Florin Aionițoaei care a văzut pentru prima dată filmul, la fel ca spectatorii din sală.

,,I-am spus adineauri regizorului că m-am impresionat că a făcut un film istoric și că e Sergiu Nicolaescu al zilelor noastre. M-a impresionat pentru că atâta dramă și atâta suferință ce e acolo numai cei care au trăit pot să spună. Încă un lucru și am terminat, am constatat că poporul ăsta la Revoluție a fost un popor plin de oameni de știință, oameni de știință care, din nefericire, ne-am înmulțit din ce în ce mai mult”, a spus actorul botoșănean Florin Aionițoaei.

,,Filmul surprinde esenţa unui moment istoric semnificativ”

„Libertate” a avut premiera naţională la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde a câştigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc din program.

La Festivalul de la Sarajevo, filmul a fost recompensat cu Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă.

„Filmul surprinde esenţa unui moment istoric semnificativ şi explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est”, a scris juriul CICAE, Sarajevo Film Festival.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.6 ° C
21 °
20.5 °
42 %
2.4kmh
95 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...