spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTCea mai frumoasă biserică din nordul Moldovei se află la Botoșani

Cea mai frumoasă biserică din nordul Moldovei se află la Botoșani

Biserica răzeşească de la Talpa este o adevărată dovadă de măiestrie a artei ţărăneşti din Moldova. Ridicată în urmă cu aproape 250 de ani din bârne de lemn, bisericuţa este considerată cea mai frumoasă, dar şi cea mai bine păstrată din nordul Moldovei.

În satul Talpa din județul Botoșani se află o adevărată bijuterie arhitectonică. Este vorba de o bisericuţa de lemn, veche de 250 de ani, construită în stil ţărănesc din bârne de lemn şi acoperită cu draniţă.

Multe dintre aceste construcţii de lemn sunt condamnate deoarece lemnul este un material care se degradează rapid în timp, bisericuţa de la Talpa a reuşit însă să învingă timpul şi încă poate să-şi mai spună povestea.

Printre ultimele supraviețuitoare

Biserica de la Talpa este făcută în stilul răzeşesc al bisericii de la ţară și este printre ultimele supravieţuitoare ale unor veacuri de mult apuse. Este simplă, ca şi oamenii care îi călcau pragul. Micuţă, confecționată din trunchiuri de copac, îmbinate pe la colţuri în aşa zisele ”cheutori”, este ridicată pe o temelie din pietre de râu. Biserica este acoperită la fel ca şi casele ţărăneşti, cu draniţă.

,,Deşi este ridicată din materiale brute, grinzi de lemn, trunchiuri de copaci, pietre de râu, biserica exprimă delicateţe şi măiestrie. Este un secret al acelor constructori, al căror meşteşug din păcate s-a pierdut”, a spus pentru Adevărul Dănuţ Huţu, specialist în patrimoniu și director al Direcţie Judeţene de Cultură Botoşani

Ceea ce face unic, acest stil de biserică moldovenească este tocmai simplitatea, dar în acelaşi timp profunzimea înţelesurilor pe care le păstrează. Nu este opulentă, nu are ornamente din materiale scumpe, nu dă impresia de monumental, dar este construită în aşa fel încât să aducă linişte şi să îndrepte către meditaţie pe cei care îi calcă pragul, arată specialiştii.

”Este construită în aşa fel, încât atmosfera din interiorul ei să îndemne către introspecţie. În acel semiobscur, simplu, liniştitor, anume provocat de meşterii care au ridicat-o, da, omul se poate gândi la divinitate, la sine însuşi, la rosturile sale sau pur şi simplu acceptă liniştea care îi este oferită”, adaugă specialistul.

,,Lucrările de reabilitare au fost efectuate ca la carte”

Bisericuţa a fost ridicată în 1777 de stolnicul Teodor Volinschi pe vechile moşii ale boierului Ioan Talpă. A fost construită în vechiul stil răzeşesc, pentru oamenii din sat, fără ornamente costisitoare, doar câteva încrustaţii în lemn ale meşterilor, şi aceea magie interioară. Fiind din lemn biserica a început să se degradeze de-a lungul timpului. Era într-o stare critică în urmă cu câțiva ani, povesteşte şi preotul din sat Daniel Căliman.

Salvarea a venit de la magistratul Aspazia Cojocaru, originară din Talpa, care a plătit integral reabilitarea completă a bisericii în anul 2010. În urma finalizării lucrărilor, frumoasa bisericuţă şi-a recăpătat magia de altădată.

”Lucrările de reabilitare au fost efectuate ca la carte. Au costat în jur de 3 miliarde de lei vechi. Mai rar ca cineva să dea atâţia bani pentru un monument. Întreaga structură a fost ”îmbrăcată” pentru a rezista timpului. Putem preciza că este lemnu original, nu a fost înlocuit nimic. Doar consolidat. Arată extraordinar de bine. Este una dintre cele mai frumoase biserici moldoveneşti din lemn. Simplă, micuţă, dar atât de frumoasă. Este o bijuterie a nordului”, conchide Huţu. Biserica de la Talpa face parte din categoria monumentelor istorice.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...