spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTÎmprumut uriaș în numele botoșănenilor, aprobat în CL cu reproșuri și contre...

Împrumut uriaș în numele botoșănenilor, aprobat în CL cu reproșuri și contre (video)

Primăria municipiului Botoșani va contracta un credit în valoare de 120 de milioane de lei pentru cofinanțarea unor lucrări publice, asigurarea cheltuielilor neeligibile din proiectele aflate în derulare și finanțarea unor noi investiții. Împrumutul a fost aprobat cu reproșuri și contre în ședința de joi a Consiliului Local.

Potrivit raportului de specialitate, municipalitatea trebuie să aloce 21,5 milioane de lei pentru proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional, 45 de milioane de lei pentru cele aprobate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 48 de milioane de lei pentru obiectivele incluse în Programul Național „Anghel Saligny” și 5,7 milioane de lei pentru investițiile finanțate de Agenția Fondului pentru Mediu.

Creditul va majora gradul de îndatorare de la 9,6% la 25,38%, în condițiile în care proporția maximă de îndatorare este de 30% din bugetul local.

Absența primarului a fost taxată

Contractarea împrumutului a fost criticată de consilierul Raluca Curelariu, care a cerut lămuriri cu privire la diferențele atât de mari dintre cofinanțările prevăzute inițial și cele necesare în prezent. Ea a reproșat absența primarului Cosmin Andrei la ședința de plen.

Nu înțeleg de unde au venit diferențe atât de mari pe proiectele prin PNRR, având în vedere că cofinanțarea procentuală nu este atât de mare încât să ajungem la 45 de milioane de lei. Mai departe, în cazul POR, toate aceste diferențe care sunt pe cheltuieli neeligibile trebuiau bugetate la începutul anului. Dacă vrem să le terminăm, vreau să știu de unde au venit aceste diferențe. În ceea ce privește faimosul „Anghel Saligny”, la fel aș vrea să înțeleg de unde sunt diferențe atât de mari, procentul de cofinanțare nefiind atât de mare încât să ne ducă la aceste sume. Înțeleg că domnul primar a considerat acest subiect prea puțin important ca să fie prezent în sală”, a fost interpelarea Ralucăi Curelariu.

Reprezentanta USR a opiniat apoi că aceste diferențe se datorează incapacității autorităților locale de a implementa proiectele într-un timp rezonabil, menționând că multe dintre scumpirile care au condus la creșterea cheltuielilor din proiecte puteau fi evitate.

„Sunt proiecte identice peste tot”

Fostul primar Cătălin Flutur a atras atenția că vor mai apărea cheltuieli neprevăzute și că posibilitatea unui nou credit va fi minimă.

„Deja am ajuns la gradul maxim de îndatorare, cu cele două credite. Este adevărat că toate aceste cofinanțări au fost aprobate de noi. Nu am adunat niciodată sumele să vedem până unde ajungem. Din păcate, „Anghel Saligny” și PNRR la Botoșani încă nu funcționează. Noi estimăm niște sume, dar vor mai fi sume suplimentare, că pe măsură ce executăm lucrări apar și alte probleme. Nu știu dacă ne vor ajunge banii ăștia”, a spus acesta.

De asemenea, Cătălin Flutur a sugerat că împrumutul nu garantează succesul tuturor proiectelor la care se împarte suma.

Aceste proiecte, absolut identice, sunt în fiecare municipiu din România. Au venit bani din PNRR, sunt bani de la bugetul de stat prin „Anghel Saligny”, noi nu am inventat acum aceste proiecte. Toată lumea face drumuri, toată lumea face creșe, toată lumea face transport electric. Sunt proiecte identice peste tot. Întrebarea mea este: rămân toate și ne ajung banii sau rămân o serie agățate? Acelea care au termen limită, cum sunt POR și GAL, trebuie să le terminăm. E obligatoriu. E adevărat că au crescut prețurile între timp, clar că și contribuția noastră va fi mai mare. Dar toată lumea lucrează la fel, doar furnizorii sunt alții”, a precizat Cătălin Flutur.

Primăria a mai contractat, în luna aprilie, un credit de 50 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute legate unele lucrări publice, 76% din suma respectivă fiind alocată pentru restaurarea Teatrului „Eminescu”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.9 ° C
15.6 °
12.2 °
65 %
0.5kmh
100 %
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...