spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTPodul de peste Siret, de pe un drum național care leagă județele...

Podul de peste Siret, de pe un drum național care leagă județele Botoșani și Suceava, se rupe în bucăți (video)

Podul de peste Siret, care leagă județele Botoșani și Suceava pe DN 29 A Suceava – Dorohoi, a ajuns într-o stare avansată de degradare.

Betonul care asigură structura podului a început să se macine, iar pe unele tronsoane au apărut găuri care dau fiori oricărui trecător. Ba mai mult, bucățile din beton se desprind cu mâna, semn că acesta nu mai prezintă nicio siguranță în exploatare. Podul, care are o lungime de 172 de metri și o lățime a părții carosabile de șase metri, a fost construit pe grinzi metalice în 1933 și nu a fost reabilitat sau modernizat.

Expertiza tehnică realizată a indicat necesitatea construirii unui pod nou pe amplasamentul celui existent. Din cauza pericolelor, CNAIR a interzis circulația pietonilor și a introdus o restricție de tonaj de 7 tone pe osie. Ba mai mult, pentru că podul trepidează la orice trecere, CNAIR a montat și două semafoare. Așa se face că podul poate fi traversat doar pe un singur fir, alternativ, când pe un sens, când pe celălalt. Grav este că, uneori, unii șoferi care conduc camioane ce depășesc limita de tonaj, se aventurează pe pod încălcând restricțiile impuse.

Pod nou pe hârtie

Între timp, un alt pod de peste Siret, care ar fi trebuit să lege cele două județe și care trebuia să fie construit undeva între Talpa și Zamostea, a rămas tot pe hârtie. Înainte de Al Doilea Război Mondial, aici a mai existat un pod de beton armat, care a fost distrus în totalitate, prin dinamitare. După război, în 1945, s-a construit un pod provizoriu din lemn, care a funcționat până în anul 1970, când a fost distrus de viituri.

În anul 1995, consiliile județene Suceava și Botoșani au promovat, în comun, un proiect de investiții de refacere a podurilor. În perioada 1996-2005 s-a lucrat cu intermitențe, iar în vara lui 2005 o viitură venită pe Siret a afectat lucrările, care au fost sistate ulterior din lipsa de fonduri. Anul trecut, CJ Botoșani și CJ Suceava au semnat un nou parteneriat doar că, nici la această dată nu se cunoaște sursa de finanțare care să asigure banii necesari.

Prin urmare, singurul pod viabil peste Siret în zona de nord a celor două județe rămâne cel de la ieșirea din orașul Siret. Ar mai exista un pod pe drumul județean 208D, undeva între Bucecea și Hânțești și cel de pe drumul național 29 dintre Huțani și Dumbrăveni, dar pentru acestea a traversa pe aici este nevoie de ocoliri de zeci de kilometri.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
8.5 ° C
14.6 °
7.8 °
66 %
2kmh
5 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...