spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTSucces internaţional obţinut de o actriţă a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoşani...

Succes internaţional obţinut de o actriţă a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani (video)

O actriță a Teatrului ,,Mihai Eminescu” Botoșani a cucerit două mari premii la un festival de Monodramă din Sri Lanka. Silvia Răileanu i-a învățat și pe tinerii srilankezi câteva dintre tainele actoriei.

Aceasta a fost desemnată ,,Cea mai bună actriță” în cadrul Festivalului de Monodramă din Colombo, Sri Lanka. Festivalul a avut loc la finalul lunii august și a reunit concurenți din șapte țări, România, Spania, Polonia, Ucraina, Tunisia, India, Sri Lanka și Bangladesch, fiind unul dintre cele mai prestigioase din Asia. În cadrul acestuia, Silvia Răileanu a câștigat și premiul pentru ,,Cel mai bun spectacol”.

Spectacol despre suferințele românilor din Basarabia

,,Să nu ne răzbunați’‘ este spectacolul care i-a adus cele două mari premii și care a cucerit atât publicul, cât și juriul. Regia și scenografia sunt semnate de Silvia Răileanu și Mirela Nistor. Textul este o adaptare de Ionuț Poclid după cartea monahului Moise ce are în cuprins mărturii despre suferințele românilor din Basarabia.

,,E foarte grea piesa asta, e o adunătură de emoții și de sentimente. Ideea a pornit când am fost la o oră de ,,Basarabia, pământ românesc” la Liceul Pedagogic, m-am dus din curiozitate. Când i-au întrebat ce știu despre Basarabia, erau vreo 31 de copii de clasa a 9-a, nu știau ce să răspundă. Mi-am dat seama că generația tânără nu știe nimic, dar nimic despre tot ce a fost. Ei nu știau și nu înțelegeau de ce Basarabia e pământ românesc”, a povestit actrița Silvia Răileanu.

,,Mă gândeam să fac un spectacol ca să explic și oamenilor de ce noi suntem altfel”

Silvia Răileanu s-a născut în Republica Moldova și a știut încă din fragedă copilărie ce își dorește de la viață. Visul ei era să devină actriță, iar spiritul patriotic a însuflețit-o mereu. Rememorează cu nostalgie momentele în care interpreta tot felul de personaje în fața cățeilor din curtea părintească, dar și cele în care ducea de mâncare soldaților pe podul de la Nistru îmbrăcată într-un pulover în culorile tricolorului, croșetat chiar de ea.

Dar odată cu venirea în Botoșani a conștientizat lipsa informațiilor despre Basarabia, mai ales în rândul tinerilor. Spectacolul ,,Să nu ne răzbunați” a luat naștere din dorința de a explica ce s-a întâmplat cu adevărat în Basarabia.

,,Mă gândeam să fac un spectacol ca să explic și oamenilor de ce noi suntem altfel, de ce vorbim aceeași limbă, dar eu am accent. Vedeam scene, simțeam ce trebuia să joc, dar nu aveam text. O femeie care mă ajuta la curățenie mi-a spus că a citit o carte despre moldoveni, ,,Să nu ne răzbunați”. I-am cerut cartea, am citit și eu, trezi zile am bocit”, a spus Silvia Răileanu.

Atelier de teatru pentru tinerii srilankezi

În cadrul Festivalului de Monodramă din Colombo, actrița a acceptat invitația organizatorilor de a ține un atelier de teatru pentru tinerii srilankezi. Aceasta a avut surpriza de a avea printre învățăcei și studenți, actori sau chiar alți concurenți de la festival.

,,Peste tot ne primesc foarte deschis, bucuroși. Eu am fost foarte relaxată, a fost foarte ușor. E un lucru pe care știu să-l fac și ceea ce am făcut pe parcursul anilor, eu am lucrat doar cu copii. Exercițiile astea de actorie le fac și cu cei mari, și cu cei mici. Am lucrat și au fost foarte receptivi, s-a creat la un moment dat o atmosferă, aia m-a emoționat, de majoritatea plângeau, este un exercițiu în care antrenezi râsul și plânsul’‘, a povestit Silvia Răileanu.

Cum a ajuns pe scenele internaționale

O întâmplare din cadrul unui festival național a deschis granițele internaționale pentru spectacolul Silviei Răileanu. O artistă mongolă a remarcat-o la festivalul de la Bacău și a invitat-o la o manifestare de același gen din Mongolia. Acela a fost primul pas pe care l-a făcut ,,Să nu ne răzbunați” de pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret ,,Vasilache” Botoșani către scenele asiatice, din Mongolia, Sri Lanka, dar și din Egipt.

,,Doamna aia a fost o deschizătoare de drumuri pentru mine, ea mi-a deschis orizonturile astea spre festivalurile internaționale, ea m-a învățat multe lucruri, mi-a dat multe indicații de care am ținut cont și mi-am îmbogățit interpretarea actoricească”, a declarat actrița.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
8.9 ° C
9.6 °
6.1 °
74 %
1.7kmh
0 %
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
12 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...