spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTClădire reabilitată de CJ cu un milion de euro

Clădire reabilitată de CJ cu un milion de euro

Costuri uriașe cu reabilitarea unei clădiri din municipiul Botoșani. Este vorba despre imobilul de pe strada Octav Onicescu nr. 44, care a aparținut cândva Apărării Locale Antiaeriene (ALA) și care a fost preluat de Consiliul Județean și oferit cu drept de folosință Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Inclusă în Programul național de consolidate a clădirilor cu cu risc seismic ridicat, clădirea a fost expertizată în vederea creșterii nivelului de siguranță și a creșterii eficienței energetice. Astfel, costurile pentru reabilitarea imobilului au fost estimate la 6.480.376,11 (fără TVA), din care 5.011.875,24 lei reprezintă construcțiile și montajul. Altfel spus, costul cu lucrările ar fi de circa un milion de euro, bani cu care s-ar putea construi o clădire de la „zero” cu toate facilitățile specifice și cu respectarea noilor standarde privind riscul seismic.

Vot favorabil în CJ

Devizul general a fost înaintat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care va asigura finanțarea. Totodată, documentația tehnico-economică a fost avizată în Comisia Tehnico – Economică a Consiliului Judeţean (CJ) și aprobată de aleșii județeni în ședința ordinară din 28 septembrie a.c.

Deocamdată, nimeni nu știe istoria clădirii, însă, ce se poate spune cu exactitate este faptul că imobilul face parte din categoria celor naționalizate de regimul comunist și nu au existat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate. Totuși, clădirea nu are etaj și nu a fost pusă niciodată în valoare întrucât este ascunsă în spatele altor proprietăți și între un șir de blocuri, fiind greu de observat atât din Strada Octav Onicescu, cât și dinspre Bulevardul Mihai Eminescu.

Planuri pentru Muzeul de Științe ale Naturii de la Dorohoi

În județ, CJ intenționează să restaureze și Muzeul de Științe ale Naturii de la Dorohoi. Tot cu fonduri guvernamentale. Valoarea avizată a proiectului este de 68,5 milioane lei, adică echivalentul a 13,8 milioane de euro. Mare parte din bani ar urma să vină de la Ministerul Culturii, iar partea de cofinanțare ce revine Consiliului Județean Botoșani ar fi de 5 milioane de lei. La fel, și Muzeul Județean de Istorie din Botoșani a intrat ăn reabilitare. Aici, lucrările se derulează prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, iar costurile ar fi de 36 de milioane de lei, CJ urmând să participe cu peste 570.000 de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
40 %
4.5kmh
15 %
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...