spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăLocal BTHotărâri ale instanțelor călcate în picioare. Violența domestică pare de neoprit

Hotărâri ale instanțelor călcate în picioare. Violența domestică pare de neoprit

O femeie din comuna Bălușeni a ajuns să trăiască coșmarul vieții ei, după ce a decis să se despartă de bărbatul care i-a fost soț. Lovită, amenințată și stropită cu benzină, femeia a cerut de mai multe ori intervenția forțelor de ordine și a judecătorilor, însă măsurile dispuse au fost temporare și, ori de câte ori s-a văzut în mediul lui, bărbatul a continuat să-și terorizeze fosta consoartă, fără să țină cont de restricțiile impuse de magistrați.

Crize de gelozie combătute cu un ordin de protecție

Căsătorită de mai mulți ani cu Ioan G. și mamă a două fete, Silvia Beatrice G. a ajuns la capătul răbdării din cauza crizelor de gelozie ale soțului, iar anul trecut a decis să se despartă de acesta. Așa că, anul trecut, după ce mama ei și-a serbat ziua de naștere, femeia a părăsit căminul conjugal și a rămas în casa părintească, după care a declanșat procedurile de divorț. Doar că pasul făcut l-a scos din minți pe bărbatul care obișnuia să consume băuturi alcoolice în exces. Așa că acesta a mers la mama soacră pentru a-și recupera soția. A urmat însă o scenă violentă, Ioan G. lovindu-le pe cele două femei, care au cerut un prim ordin de protecție.

Jurăminte pe cele sfinte, dar cu vânătăi pe față

Ajuns în fața magistraților, bărbatul s-a jurat cu mâna pe biblie că nu a lovit-o pe soție și nici pe soacră și a susținut că a jurat în fața preotului că nu va mai bea. Doar că Silvia Beatrice G era plină de vânătăi pe față, iar bărbatul a dat vina de gelozie, invocând că ar fi surprins-o pe soţia sa lângă un alt bărbat. Pe 18 august 2022 instanța a emis un prim ordin de protecție, prin care i s-a interzis lui Ioan G să se apropie la mai puțin de 150 de metri de cele două femei, dar și orice contact cu acestea inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod.

Stropită cu benzină și 11 încălcări repetate ale ordinului de protecție

Deși i s-a atras atenția că dacă nu respectă ordinul va fi anchetat penal, bărbatul a ignorat deciziile instanței și a făcut tot ce l-a dus capul. Iar apogeul a fost atins în perioada 25 – 29 noiembrie 2022 când, în cele șase zile Ioan G a încălcat ordinul de protecție de 11 ori, într-una din zile el dând buzna de trei ori în locuința soacrei.

Ba mai mult, pe 26 noiembrie 2022 a intrat fără drept în locuința femeilor și a provocat scandal, după care a amenințat-o cu moartea pe soția sa, a stropit-o cu benzină și a intenționat să-i dea foc cu o brichetă, care însă nu a funcționat. Așa că, pe 30 noiembrie 2022, polițiștii au cerut arestarea lui, iar trei săptămâni mai târziu bărbatul a fost trimis în judecată pentru încălcarea repetată a ordinului de protecție. Ioan G a stat în arest preventiv până pe 19 ianuarie 2023, când a fost plasat sub control judiciar.

Împăcare interzisă de lege

Doar că, în timpul procesului, a ieșit la iveală ceva de neînțeles. La un moment dat, cele două femei ar fi încălcat la rândul lor ordinul de protecție. Astfel, mama soacră ar fi mers la locuința ginerelui pentru a-l ajuta la activitățile gospodărești, iar la un moment dat soția s-ar fi întors și ea în căminul conjugal, iar cei doi ar fi mers împreună și la o nuntă. Ba mai mult, femeile au dorit să își retragă plângerile penale formulate, însă în cazul încălcării ordinului de protecție împăcarea nu mai este posibilă.

Rearestare după eliberare

Cum distanța care desparte casa bărbatului de cea a mamei soacre este de maxim 300 de metri, era cumva de anticipat că situația se putea agrava oricând. Ceea ce s-a și întâmplat pe 22 ianuarie a.c., adică la numai câteva zile de la eliberarea din arest, când, deși ordinul de protecție mai era valabil, a mers la locuința femeilor, unde le-a adresat soției și soacrei injurii și amenințări cu acte de violență și cu moartea, precum și cu incendierea locuinței, fiind surprins în flagrant de polițiști.

Așa că a doua zi Ioan G. a fost rearestat preventiv. Iar pentru această ispravă s-a ales cu un nou dosar penal tot pentru nerespectarea ordinului de protecție și amenințare. Doar că, după numai o lună, bărbatul a fost plasat din nou în arest la domicilului. Prin urmare, nu avea voie să părăsească locuința. Mai mult, în februarie, chiar de Ziua îndrăgostiților, el a fost trimis pentru a doua oară în judecată pentru faptele comise în ianuarie.

„Ieși afară, c… m…, că îți arăt eu divorț”

Nici după această întreagă istorie bărbatul nu s-a liniștit. Ba mai mult, spiritele s-au aprins din nou în luna martie când, realizând că primul ordin de protecție emis de instanță a expirat și presimțind că urmează să fie condamnat în primă instanță în primul dosar penal, Ioan G a avut o nouă ieșire violentă. Mai întâi, pe 20 martie a contactat-o telefonic pe soție, iar a doua zi a părăsit arestul la domiciliu și a mers la locuința femeilor și le-a amenințat cu moartea și cu incendierea locuinței.

„Ieși afară, c… m…, că îți arăt eu divorț. Te omor, te tai de jos până sus și îți beau sângele”, a fost amenințarea adresată soției. Prin urmare, pe 24 martie cele două femei au obținut al doilea ordin de protecție, iar pe 27 martie bărbatul a fost rearestat.

Pedeapsă cu suspendare pentru încălcări repetate

În acest context, primul proces pentru încălcarea repetată a ordinului de protecție s-a încheiat abia pe 23 mai a.c., când bărbatul a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Surprinzător, instanța a anulat mandatul de arestare emis în martie și nu a instituit nicio restricție, prin intermediu sentinței, așa încât bărbatul să nu aibă voie să se apropie de femei. Ba mai mult, hotărârea Judecătoriei Botoșani, care nu era definitivă, a fost atacată la Curtea de Apel Suceava.

Clemența magistraților urmată de noi nelegiuiri

Este drept, venea din urmă cel de-al doilea dosar penal trimis tot la Judecătorie în februarie a.c. în care bărbatul figura ca arestat preventiv. Doar că magistrații Judecătoriei Botoșani au fost de două ori pe punctul de a-l plasa pe bărbat sub control judiciar, de fiecare dată acest lucru fiind corectat de Tribunal, după contestația procurorilor. Ultima dată s-a întâmplat pe 26 septembrie, când Ioan G a fost plasat din nou în arest la domiciliu. Surprinzător sau nu, el nu a respectat nici de această dată restricțiile și a încălcat arestul la domiciliu.

„Din verificările efectuate de către polițiștii din cadrul Biroului Supravegheri Judiciare a reieșit faptul că acesta, a încălcat cu rea credință obligațiile impuse prin măsura arestului la domiciliu, respectiv, a părăsit domiciliul fără încuviințarea organelor judiciare care au dispus măsura”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. Iar acest lucru a atras rearestarea bărbatului, pe 2 octombrie a.c., adică la circa o săptămână de la plasarea lui în arest la domiciliu.

Ordine de protecție valabile doar pe hârtie

Altfel spus, toate măsurile dispuse de instanțele de judecată, că a fost ordin de protecție sau arest la domiciliu s-au dovedit a fi total ineficiente în acest caz, singura măsură preventivă care le-a protejat efectiv pe cele două femei fiind arestul preventiv. De altfel, victimele violenței domestice nu sunt protejate real 24 de ore din 24 și nicio instituție nu verifică permanent modul în care sunt respectate restricțiile de către cei aflați sub interdicție. Ba mai mult, unii dintre agresori au fost potoliți de polițiști numai după executarea unor focuri de armă cu pistoalele din dotare.

Brățările electronice nu au ajuns la Botoșani

În plus, vestitele brățări electronice pentru agresori, care ar fi trebuit să fie achiziționate de statul român, și prin care cei aflați sub interdicții ar putea fi monitorizați, nu au ajuns încă la Botoșani. În februarie 2022, în satul Horlăceni, comuna Șendriceni, un bărbat și-a atacat cuțitul fosta soție, pe mama și pe sora acesteia.

În urma rănilor profunde, fosta soție a murit, iar celelalte femei au ajuns la spital. Victima se despărțise de bărbat în urmă cu doi ani, din cauza scandalurilor și violențelor pe care acesta le manifesta asupra familiei. Apropiații celor doi au declarat că femeia ucisă obținuse de mai multe ori ordin de protecție împotriva bărbatului, dar a fost ucisă.

Violența domestică în creștere de la un an la altul

O analiză efectuată de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a arătat că, în primele 6 luni ale acestui an, numărul faptelor de violență în familie a crescut cu aproape 20 la sută față de primul semestru al anul 2022. Potrivit acelorași surse, predomină amenințările și încălcarea ordinelor de protecție. În ceea ce privește locul producerii acestor fapte, majoritatea au fost înregistrate în mediul rural, iar din totalul lor, peste 80% s-au petrecut la domiciliu. Autorii sunt majoritatea bărbați, dar au existat și femei care au comis acest gen de infracțiune, în peste 80 dintre cazuri.

Sute victime au nevoie de ajutor

De la începutul anului până în prezent au fost emise 183 de ordine de protecție, prin intermediul cărora au fost dispuse peste 500 de măsuri destinate să protejeze victima -evacuarea agresorului din locuință, plasarea victimei într-un centru de asistență social, obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă sau interzicerea oricărui contact, inclusive telefonic cu aceasta. Tot în acest context, anul acesta a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore față de 14 persoane bănuite de comiterea infracțiunii de violență în familie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.2 ° C
13.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
20 °
sâm
17 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...