spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTDouă botoșănence, printre primii pelerini la Sfânta Parascheva (video)

Două botoșănence, printre primii pelerini la Sfânta Parascheva (video)

Credincioși din toate colțurile țării se adună în aceste zile la Iaşi, la una dintre cele mai mari sărbători ale Creștinismului românesc. Tineri sau vârstnici, aceştia şi-au făcut un obicei din a merge, în fiecare an la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Printre ei și Elena și Viorica Pricop, din Botoșani, vin de ani de zile la Sfânta Parascheva.

Pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a început oficial sâmbătă dimineață. Asta cu toate că oamenii au început să vină în număr mare de mai bine de o săptămână să se roage Ocrotitoarei Moldovei. Însă, până noaptea trecută, credincioșii s-au închinat Sfintei în catedrală. De la ora 21.00, rândul s-a mutat afară, împrejurul ansamblului metropolitan, acolo unde primii au așteptat să treacă noaptea și să închine dimineață moaștelor care au fost așezate pe un baldachin special amenajat în curtea catedralei.

Sfânta ParaschevaPrintre pelerinii de tradiţie se numără şi Elena și Viorica Pricop, două cumnate din comuna Durnești. Cele două vin la acest eveniment împreună de câțiva ani. Dar una dintre ele este prezentă de patru decenii. “Foarte greu. Parcă mai greu ca în alți ani. O fi și vârsta. Frig, amorțeală și oboseală. Noi stăm de la ora 17 la rând. Mi-a trecut frigul os prin os. M-m rugat pentru tot. Pentru toți oamenii de pe fața pământului. Este al 41-lea an când vin. Tot timpul printre primii am fost. Acum 40 de ani veneam cu fiul meu. Acum vin cu copiii lui.”, a spus Viorica Pricop.

Alături de ea și cumnata Elena, care vine să se roage pentru sănătatea familiei. “Ne-am mai învelit, ne-am mai mișcat, să ne mai încălzim. Este al șaselea an când vin, și tot timpul venim printre primele. Mă rog la Sfânta să îmi dea sănătate. Și am o noră care trebuie să nască si să fie sănătoasă, să îmi aducă o nepoțică. Mai am patru”, a spus mândră Elena Pricop.

Autocare din toată țara vin la Sfânta Parascheva

Sfânta ParaschevaCatedrala mitropolitană din Iași a fost deschisă noaptea trecută până la ora 21:00. Până atunci, numai în cursul zilei de ieri, peste șapte mii de credincioși s-au închinat moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, la baldachinul din interiorul bisericii. Pelerinii au venit de peste tot din țară, unii să-I mulțumească Ocrotitoarei Moldovei pentru diverse daruri, alții să o roage să le fie alături mereu. “Cam de două săptămâni au venit în număr mare să se închine. Cei mai de departe au venit mai din timp. Autocare din toată țara. De la ora 06:00 a început acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva și apoi procesiunea de scoaterea a moaștelor” a precizat Dosoftei Șcheiul, Mare Ecleziarh la Catedrala Mitropolitană din Iași.

După ora 21.00, credincioșii nu au mai putut intra în catedrală și au fost îndrumați la rândul amenajat în afara curții mitropoliei. Sâmbătă dimineață la ora 09:00 erau deja peste 12.000 de oameni la rând. Potrivit polițiștilor, peste 130 de autocare erau dimineață în apropierea Catedralei. 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...