spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocal BTSe scumpesc plimbările cu taxiul

Se scumpesc plimbările cu taxiul

Mai mulți deputați din coaliția de guvernare PSD-PNL au propus un proiect de lege în Parlament care ar putea duce la tarife mult mai mari atunci când mergi cu taxiul.

Tariful atunci când mergi cu taxiul ar urma să crească. Și asta pentru că noile condiții economice impun reglementări noi. Mai ales în ceea ce privește costurile pentru distanțele scurte. Precum și pentru cursele care încep într-o localitate autorizată și se încheie în altă localitate, potrivit Evz.

Guvernul are în plan modificarea Legii 38/2003 referitoare la transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Unele dintre aceste propuneri de modificare includ posibilitatea ca, în anumite circumstanțe, companiile de taximetrie să aibă posibilitatea să impună tarife mai ridicate decât tariful standard.

Taximetriști pornesc în cursă cu doi kilometri înregistrați

Una dintre primele modificări propuse se referă la tariful de pornire. Acesta este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei și este echivalent cu tariful pe kilometru (în lei/km), conform legislației actuale. Acest lucru înseamnă că fiecare pasager de taxi plătește în mod automat pentru un kilometru în plus față de distanța reală pe care urmează să o parcurgă.

„În ceea ce privește modificările aduse reglementărilor tarifelor folosite și modalităților de plată am ținut cont de realitățile pieței actuale, de eficientizarea activităților de taximetrie când este vorba de distanțe scurte, în condiții dificile de trafic, a curselor pe timp de noapte, în afara localității, de concurența foarte mare generată prin reglementarea transportului alternativ”, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege depus la Senat.

În eventualitatea adoptării proiectului de lege, tariful de pornire ar putea fi limitat la cel mult dublul tarifului de distanță pe kilometru. Ceea ce ar permite taximetriștilor să pornească în cursă cu deja doi kilometri înregistrați. Această modificare ar avea rolul de a compensa dificultățile create de cursele pe distanțe scurte.

Cursele dintre orașe, la costuri mai mari pentru clienți

Încă o situație în care tarifele practicate de taxiuri ar urma să crească este legată de cursele efectuate între două localități. Cu scopul de a compensa taximetriștii pentru situațiile în care se întorc în localitatea lor de bază fără clienți.

„Tariful de distanță aplicat în exteriorul localității de autorizare este mai mare cu cel mult 50% decât tariful de distanță aplicat în interiorul localității de autorizare pentru timp de zi sau de noapte, după caz”, prevede proiectul de lege.

Se iau în considerare și aspecte legate de reglementarea serviciilor de taximetrie. Dar și criteriile pe care acestea ar trebui să le îndeplinească. Se propune ca operatorii de taximetrie să aibă posibilitatea să utilizeze vehicule în baza unui contract de închiriere sau comodat. În contrast cu legislația actuală care permite doar utilizarea vehiculelor achiziționate sau deținute prin contract de leasing.

O altă modificare se referă la prevederea potrivit căreia taxiurile pot utiliza benzile dedicate mijloacelor de transport în comun. Cu condiția să nu afecteze traficul acestora.

În municipiul Botoșani au fost emise 480 de autorizații de taxi, conform datelor centralizate de Primărie. La una dintre firmele de taximetrie din oraș, prețul afișat pe site este de 2 lei pe kilometru, iar la alta urcă până la 3,5 lei pe kilometru. Astfel, un botoșănean ar putea plăti chiar și 7 lei pe kilometru dacă legea intră în vigoare.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14.4 ° C
16.6 °
13.9 °
65 %
2.1kmh
83 %
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
19 °
sâm
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...