spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTA fost inaugurat heliportul din Botoșani (video)

A fost inaugurat heliportul din Botoșani (video)

Heliportul din Botoșani a fost inaugurat, joi, de Inspectoratul General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. La inaugurare au fost prezentate aspecte relevante despre proiectul care a facilitat realizarea acestei investiții și beneficiile oferite sistemului medical de urgență. Heliportul Botoșani se află pe strada Uzinelor, nr. 3.

Valoarea totală a lucrărilor de construcții montaj, cu tot cu TVA, a depășit 1,5 milioane de lei.

“Ne aflăm la evenimentul de închidere a proiectului SMURD II. Un proiect în care sunt implicate atât Organizația din România, cât și din Republica Moldova. Este un proiect de suflet întrucât vine în continuarea primului proiect în care SMURDUL a fost implementat în Republica Moldova și care vine ca o continuare a îmbunătățirii serviciilor medicale de urgență. Ne aflăm la inaugurarea heliportului Botoșani, primul aerodrom certificat în județul Botoșani. Era nevoie întrucât în întreg județul Botoșani nu există un aerodrom certificat și în mod special acesta aduce un plus pentru zborurile de noapte”, a declarat inspectorul general de flotilă aeriană, Cătălin Paul Dache.

Inaugurare la un an de la finalizare

De precizat este faptul că inaugurarea heliportului vine la aproximativ un an de la finalizare.

“După cum probabil ați observat și la Aeroportul Brașov, din momentul finalizării lucrărilor și până la momentul certificării se trece prin niște proceduri de autorizare si care durează, de multe ori. Și in cazul nostru a durat destul de mult. Obiectul nostru era ca până la acest moment să fie autorizat si folosit. Noi fiind parteneri în acest proiect nu puteam să facem această investiție decât pe un teren aparținând Ministerului de Interne. Era condiția de bază. A fost singurul teren pe care l-am identificat, care corespunde.”, a explicat generalul de flotilă aeriană Cătălin Paul Dache.

„Până acum la Botoșani nu se putea ateriza pe perioada nopții”

„O să fie mult mai ușor pentru pacienți de a-i transporta la centre de specialitate din țară și nu numai. Și datorită faptului că avem o pistă unde să aterizăm nu să căutăm diverse locuri în care pot ateriza elicopterele SMURD. Până acum la Botoșani nu se putea ateriza pe perioada nopții întrucât nu aveam heliport să fie vizibil pentru piloți pentru a ateriza”, a declarat Oana Vicoleanu, medic primar medicină de urgență.

Acest heliport este important atât pentru județul Botoșani, cât și pentru regiunea de Nord a Moldovei pentru că face parte dintr-o rețea mai mare de heliporturi care au fost construite în cadrul proiectului SMURD II.

În cadrul proiectului „The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintaining the capacity of professional personnel to intervene in emergency situations SMURD 2” trebuie realizate șapte heliporturi în România și Republica Moldova prin intermediul Programului Operațional Comun 2014-2020 România – Republica Moldova. În România, heliporturile sunt prevăzute pentru municipiile Botoșani, Iași și Galați, iar în Republica Moldova pentru Chișinău – două și câte unul la Bălți și Cahul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...