miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocal BTPodul din Botoșani blocat de broaște și gândaci, între manevre politice și...

Podul din Botoșani blocat de broaște și gândaci, între manevre politice și nepricepere. Ce nu spune președinta CJ

Scandalul recent legat de construcția podului de la Talpa, care ar urma să lege județele Botoșani și Suceava, pare să fi luat o turnură inedită, dezvăluind posibile manevre politice și subterfugii în spatele opririi lucrărilor.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Cu o investiție de aproape opt milioane de euro în joc, scandalul a fost declanșat de afirmațiile președintelui CJ Botoșani, Doina Federovici, cu privire la blocarea proiectului din cauza unor specii protejate de broască și gândaci. Totuși, potrivit investigațiilor jurnaliștilor de la „Monitorul de Botoșani”, realitatea pare să fie mult mai complexă decât s-a prezentat inițial.

CJ Botoșani nu a cerut niciodată un aviz direct de la ANANP

Inițial, reprezentanții CJ Botoșani au afirmat că Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a blocat proiectul din cauza unor specii protejate. Cu toate acestea, s-a aflat că CJ Botoșani nu a cerut niciodată un aviz direct de la ANANP.

Punctul de vedere care a stârnit controversa a fost emis la solicitarea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) și avea doar caracter consultativ, neimplicând o interdicție directă a construcției. De fapt, singurul impact negativ menționat se referea la documentația incompletă a proiectului, care putea fi corectată fără a bloca complet lucrările.

Diversiune pentru a justifica întârzierea proiectului

Problema pare să fie mai mult legată de aspecte financiare și logistice decât de protejarea mediului înconjurător. Proiectul podului de la Talpa are o istorie zbuciumată, fiind inițiat în 1995 și abandonat din cauza lipsei de fonduri. Chiar și acum, lucrările au stagnat la stadiul de fezabilitate. Cu incertitudinea privind finanțarea și utilizarea structurii existente, acuzațiile cu privire la speciile protejate pot fi interpretate ca o diversiune pentru a justifica întârzierea proiectului.

Întreg scandalul s-a iscat luni, după ce, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, președintele CJ Botoșani, Doina Federovici (PSD) a afirmat că lucrările de construcție a podului de la Talpa (n.r. – cunoscut și sub numele de <<Podul lui Cozmâncă>>) care ar fi urmat să lege județele Botoșani și Suceava, ar fi fost sistate după ce Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a transmis că în perimetrul respectiv au fost descoperite o specie de broască şi două specii de gândaci protejate de lege.

„Este o investiție de aproape opt milioane de euro, o investiție blocată de altfel de ariile protejate pentru că, în zonă, ce să vedeți, trăiesc doi gândaci: rădașca și croitorul cenușiu și, mai mult decât atât, broasca europeană de baltă”, a afirmat Federovici. Ba mai mult, pentru ca efectul să fie maxim, cei de la CJ au venit și cu câteva planșe foto care ilustrau speciile protejate.

Fără să știe ce se ascunde în spatele acestei manevre, ministrul Fechet a reacționat imediat și a subliniat că investițiile în infrastructura strategică nu ar trebui să fie oprite din cauza speciilor protejate, iar știrea s-a rostogolit mai apoi în toată presa.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
21.4 ° C
21.7 °
19.9 °
93 %
2kmh
60 %
mie
29 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
32 °
Dum
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...