spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTO dorohoiancă a dezvoltat cea mai avansată inimă artificială din lume

O dorohoiancă a dezvoltat cea mai avansată inimă artificială din lume

Cea mai avansată inimă artificală este dezvoltată la Iași. O tânără din Dorohoi face parte din echipa MAVIS, care a câștigat una dintre cele mai importante distincții în domeniul bioingineriei medicale.

Mădălina Cojocariu este bioinginer în cadrul echipei MAVIS Artificial Heart, cea care a căștigat, la Dallas, unul dintre cele mai importante premii în domeniu. După un an de muncă, marele premiu pentru Cea Mai Avansată Inimă artificială a fost câștigat de către echipa din Iasi a Universității de Medicină si Farmacie ”Grigore T. Popa” – MAVIS ARTIFICIAL HEART!

Proiectul se bazează pe o echipă de cercetare, sub îndrumarea Dr. Alexandru Pleșoianu a cărui angajament și expertiză au fost cruciale în realizarea progreselor. În urma evenimentului, ieșenii au reușit să stabilească conexiuni cu numeroși profesioniști și instituții de renume.

Acestea se dovedesc a fi de o importanță crucială pentru dezvoltarea continuă a prototipului. “Suntem dedicați inovației și cercetării pentru a revoluționa domeniul medicinei cardiovasculare, fapt prin care ne-am făcut remarcați în această călătorie și care ne-a adus un sponsor valoros și anume Caensus Gmbh, ce ne va ajuta să ne continuăm drumul de dezvoltare a produsului nostru. Ținem să mulțumim Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS care ne-a susținut pe tot parcursul proiectului și  Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași care ne-a asigurat toate condițiile de deplasare si participare la Conferința Societății Internaționale pentru Suport Mecanic Circulator din Dallas și care ne-a oferit posibilitatea să facem cunoscută munca noastră în rândul celor mai mari experți la nivel mondial”, au transmis reprezentanții MAVIS.

Cine este Mădălina

MAVIS
Mădălina Cojocariu

De origine din Dorohoi, Mădălina este bionginerul echipei Mavis. Potrivit membrilor echipei Mavis, dorohoianca este cea “care se pricepe la toate. S-a implicat încă de la început în organizare, dezvoltarea circuitelor electronice și testele hidraulice. Este pasionată de fotografie, munte și prepararea deserturilor, iar superputerea ei este că o înțelegi chiar dacă nu auzi ceea ce vorbește”.

Între 2017 și 2018, tânăra a fost și coordonator de programe și proiecte în cadrul Asociației Studenților Bioingineri din Iași.

În prezent, Mădălina este masterand în Sisteme Electronice Inteligente și Informatică Industrială.

Ce este Hearthackaton

Competiția Hearthackaton, ce se desfășoară pe durata unui an, lansează provocarea studenților din toată lumea de a lua în considerare tehnologii inovatoare pentru realizarea  următoarelor generații de inimă artificială. Prin acest eveniment, studenților li se oferă oportunitatea de a intra în legătură cu profesioniști din industrie și cercetători din domeniul dispozitivelor pentru asistare ventriculară. Competiția este organizată de Monash Young MedTech Innovators (Australia), cu sprijinul International Society for Mechanical Circulatory Support, iar sponsorii sunt SynCardia – a Picard Medical Company, magAssist, RealHeart, Virtonomy.io și Hydrix.

MAVISPe 29 octombrie a avut loc marea finală a primei competiții studențești mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale – „Heart Hackaton”, desfășurată în Dallas, Statele Unite ale Americii. Una dintre echipele finaliste este alcătuită din studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

„Mavis Artificial Heart” a fost proiectul finalist realizat de o echipă alcătuită din 30 de studenți de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină, coordonată de drd. Alexandru Pleșoianu, de la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS.

Cine sunt Mavis

Echipa MAVIS a participat la toate etapele din cadrul competiției și a îndeplinit cerințele impuse de organizatori. Pentru a se califica în marea finală a fost necesar întocmirea unui raport în care a fost detaliat stadiul la care s-a ajuns în dezvoltarea prototipului.

MAVISAlături de echipa MAVIS a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, în marea finală s-au mai calificat șapte echipe de la următoarele universități: California Baptist University (SUA), University of New South Wales (Sidney, Australia), The American University in Cairo (Egypt), University of Bath (United Kingdom), Monash University (Melbourne, Australia), KTH – Royal Institute of Technology (Stockholm, Sweden) și Biomedical Engineering, University of Canterbury (New Zealand).

MAVIS este primul centru de transfer tehnologic din UMF Iași, va funcționa în corpul de clădire Nicolae Leon, iar echipa de proiect este reprezentată de oameni care cunosc cercetarea științifică și afecțiunile specifice persoanelor în vârstă.

În ultimele luni, studenții UMF-iști au lucrat intens pentru a finaliza prototipul care a fost prezentat în marea finală: „Am finalizat prototipul funcțional si testele hidraulice. În ultimele două săptămâni am petrecut peste 12 ore pe zi în laboratorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS  pentru a realiza următoarea inimă artificială pe care urmează să o testăm împreună cu Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. Alături de echipele din Noua Zeelandă, Australia, Egipt, UK, Suedia, USA am prezentat în data de 29 octombrie, în cadrul Conferinței Internaționale pentru Suport Mecanic Circulator din Dallas, rezultatele muncii dintr-un an. Suntem recunoscători susținerii pe care am primit-o din partea universității, sponsorilor, familiilor și prietenilor noștri, fără de care nu am fi ajuns aici”, au transmis membrii „Mavis Artificial Heart” .

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...