spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTUn nou protest la Casa Județeană de Pensii (video)

Un nou protest la Casa Județeană de Pensii (video)

Aproximativ 50 de angajați ai Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani au ieșit, astăzi, în fața instituției pentru a protesta din cauza că sunt nemulțumiți de salarii.

Acțiunea vine în continuarea celei de acum două săptămâni, cei 48 de angajați care au protestat astăzi fiind nemulțumiți de aspectul salarial, dar și de creșterea volumului de muncă.

Funcționarii publici au protestat spontan față de avizul negativ din partea Guvernului României și respingerea Senatului în ceea ce privește legea sistemului unitar de pensii. Prin acesta, personalul caselor teritoriale de pensii urma să beneficieze, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din cadrul CNPP, stabilite potrivit legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Protest la nivel național

,,Declanșat la nivelul, Casa Județeană de Pensii Botoșani s-a solidarizat cu colegii din țară. Este vorba despre o solicitare a Caselor Teritoriale de Pensii prin care s-a cerut alinierea la grila Casei Naționale de Pensii Publice, unde diferențele salariale sunt cuprinse între 1000 și 3000 de lei. Practic, cei de la Casa Națională desfășoară aceeași activitate ca și cei din Casele Teritoriale, însă salarizarea este diferențiată conform Legii 15”, a spus Cătălin Dupir, reprezentantul salariaților Casei Județene de Pensii (CJP) din Botoșani.

În rândul angajaților există un sentiment de profundă nemulțumire, generat de salariu nemotivant, creșterea volumului de munca, imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru, practic nerecunoașterea importanței muncii și a nivelului de specializare dobândit în ani de zile.

,,Paralizarea completă a activității instituției, indiferent de riscurile care vor fi”

,,Activitatea este pur și simplu sufocantă, avem deficit de personal, activitățile cresc de la o etapă la alta. Acum suntem prinși în procesul de recalculare al pensiilor din sistemul public, care presupune un efort crescut și derularea de activitate peste durata normală a timpului de lucru, iar orele suplimentare nu se plătesc. Nemulțumirile vin atât din salarizarea deficitară și din erodarea puterii de cumpărare, cât și din faptul că volumul de acitivtate desfășurat crește de la o etapă la alta cu același număr de personal”,a mai declarat Dupir.

Cătălin Dupir a mai spus că ,,au ieșit în stradă, la protest, 27 de Case Teritoriale de Pensii, inclusiv sectoarele din București, Ilfov și Casa de Pensii a municipiului București. Dacă nu ne facem auziți e firesc să continuăm protestele și chiar să le radicalizăm prin paralizarea completă a activității instituției, indiferent de riscurile care vor fi”.

Solicitările angajaților

  • respectarea principiilor sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice
    (nediscriminării, egalității, importanței sociale a muncii, stimulării personalului,
    transparenței – art. 6 din Legea nr. 153/2017)prin:
    – alinierea, într-o primă etapă, a veniturilor salariale la nivelul celor de la Casa
    Națională de Pensii Publice, având în vedere că activitățile desfășurate la nivelul
    caselor teritoriale de pensii nu sunt, nici pe departe, mai puțin importante sau
    mai puțin complexe față de cele desfășurate la nivel central, aliniere deja
    implementată la alte instituții (Ex: Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul
    Agriculturii, etc);
    – eliminarea inechităților salariale atât în cadrul ”Administrației”, cât și față de
    celelalte familii ocupaționale, situații existente în mod evident, din moment ce
    chiar și numai la nivelul compartimentelor cu ”activități comune” din cadrul
    instituțiilor publice (Financiar/Contabilitate, Resurse Umane, Informatică,
    Juridic, Achiziții etc), există diferențe salariale și de 100% (venituri salariale
    duble în unele instituții față de altele);
  • respectarea prevederilor legale din Codul Administrativ privind cariera funcționarilor
    publici;
  • redactarea noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pe baza unor analize complete și corecte a activităților desfășurate în autoritățile și instituțiile publice și nu prin decizii bazate pe ”forță”, chiar și numai cea a reprezentării, pentru a nu se ajunge iarăși în situația ca angajații caselor teritoriale de pensii (doar3.500), care administrează poate cel mai mare și complex sistem informatic și informațional (aprox. 10.000.000 de asigurați și pensionari/lunar + un sistem legislativ, care se întinde pe zeci de ani), să aibă printre cele mai mici venituri salariale.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.5 ° C
19.6 °
16.1 °
44 %
0.9kmh
100 %
joi
16 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...