spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTProtocoale şi program de externare pentru pacienții Spitalului Judeţean (video)

Protocoale şi program de externare pentru pacienții Spitalului Judeţean (video)

Reprezentanţii Spitalului Judeţean „Mavromati” au anunţat că vor implementa protocoale şi un program de externare pentru pacienții unităţii sanitare. Totul după ce închiderea parcării principale a dus la situaţii neplăcute pentru pacienți şi familiile acestora.

Aşa cum Monitorul de Botoșani a prezentat ieri, parcarea unităţii sanitare a fost închisă pentru lucrările la Ambulatoriul de Specialitate. Din acest motiv pacienții care nu se puteau deplasa decât cu un scaun cu rotile au fost, în cursul zilei de miercuri, externaţi la poarta unităţii sanitare, în plină stradă. Aceştia erau împinşi până acolo de un infirmier, iar din stradă preluaţi de autoturismele rudelor, care veneau să îi ia de la spital. Cei care trebuiau să ajungă la un consult în ambulatoriu, trebuiau să îşi facă loc printre excavatoare şi pickhamere care au început să spargă parcarea unităţii.

Program stabilit pentru pacienții externaţi

Conducerea unităţii sanitare s-a întrunit joi dimineaţă într-o şedinţă de urgenţă, în care s-a încercat crearea unor protocoale şi orare stricte pentru externarea sau internarea pacienţilor netransportabili.

Soluţia găsită pentru pacienţii care au nevoie să ajungă în spital, dar nu se pot deplasa singuri este ca aceştia să intre în unitatea sanitară, pe la intrarea din spate, respectiv cea din dreptul morgii. Accesul la această intrare se poate face cu autoturismul atât din Strada Cuza Vodă, cât şi din Strada Transilvaniei. Tot pe aici vor fi şi externaţi pacienţii care nu se pot deplasa.

„Îmi cer scuze pentru problema care s-a creat ieri, dar acest lucru nu se va mai întâmpla din acest moment. În urma discuțiilor avute cu colegii din spital am luat hotărârea ca pacienții care vor necesita transportul de pe secție până la mașină pe căruț sau targă, să fie externați în spatele spitalului, unde avem și o rampă. Pacienții vor fi aduși acolo, iar aparținătorii sau ambulanţele private sau de transport vor putea lua din curtea interioară a spitalului direct de la ușa spitalului. În același timp vom stabili un interval orar în care pacienții vor fi externați pentru a nu bloca și curtea din spate a spitalului, a mai explicat managerul unităţii sanitare.

Soluţie şi pentru pacienții care trebuie să ajungă în spital

Acceaşi varianta va fi folosită şi pentru pacienţii care nu se pot deplasa, dar trebuie să ajungă la spital.

„Pe aceeași cale de acces din curtea interioară, unde avem și o rampă specială pentru căruț și tărgi, vor intra în spital prin spatele spitalului direct spre ambulatoriu. Externările vor avea un interval oral bine precizat, iar pentru pacienții care se adresează ambulatoriului, cei imobilizați sunt preluați la Urgențe”, a mai spus medicul Monica Adăscăliţei.

Situaţia nu va fi, însă, prea uşoară nici în acest fel. Asta pentru că pe o suprafaţă de aproape 100 de metri pătraţi vor trebui să se încadreze autourisme care să aducă și să preia pacienți care nu se pot deplasa singuri, ambulanţe, maşini de la pompe funebre care să aducă şi să preia persoane decedate de la morgă, precum şi camioanele de la firmele de livrări de medicamente.

Parcarea spitalului va rămâne închisă pentru aproximativ o lună. “Parcarea Spitalului Județean Botoșani a fost închisă pentru aproximativ o lună pentru devierea utilităților la noul ambulatoriu de specialitate. S-au creat mici probleme legate de faptul că, ieri, mai mulți pacienți externați au fost duși de către infirmieri la poarta spitalului. A fost o mică lipsă de comunicare între cadrele medicale și aparținători. Pentru că se putea discuta faptul că în momentul în care aparținătorul spune momentul în care va ajunge în fața spitalului să preia bolnavul, putea comunica ora cadrului medical, și atunci pacientul să aștepte în spital și să coboare în momentul în care mașina a fost ajunsă în fața spitalului. Era doar distanța de deplasare și nu așteptarea în sine”, a spus medicul Monica Adăscliţei, managerul Spitalului Județean de Urgenţă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.9 ° C
15.6 °
12.2 °
65 %
0.5kmh
100 %
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...