miercuri, decembrie 4, 2024
HomeLocal BTÎncep să se vadă efectele grevei la CAS. Angajaţii din spital nu...

Încep să se vadă efectele grevei la CAS. Angajaţii din spital nu şi-au primit fluturaşii de salariu (video)

Salariile angajaţilor din spital sunt în aer din cauza grevei organizată de sindicaliştii Casei de Asigurări de Sănătate. 

Aceştia ai sistat toate plăţile din sistem, iar în acest context, niciun angajat din spitale să nu îşi ia salariul. În aceeaşi situaţie sunt şi medicii de familie şi farmaciştii.

„În acest moment Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, implicit Casa Judeţeană de Sănătate, se află în protest. Din discuţiile pe care le-au avut cu directorul CJAS, până nu se rezolvă problema la nivel naţional, Spitalul Judeţean nu va primi banii de la Casă. Din punct de vedere al serviciilor medicale, Spitalul Judeţean îşi va continua activitatea, pacienţii nu vor suferi în ceea ce priveşte actul medical. Din punct de vedere financiar, noi ca şi instituţie suntem în imposibilitatea de a face plăţi către furnizori”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

Plăţă sistate de pe 12 noiembrie

Plăţile au fost siatate din 12 noiembrie. „Începând cu data de 12 noiembrie 2023, angajaţii CNAS, membri ai Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată Blocului Naţional Sindical, aflaţi în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii”, se arată într-o informare a BNS.

Angajaţii CAS Botoşani protestează alături de colegii lor din toată ţara. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a avertizat că vor fi întârzieri foarte mari la plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa de Asigurări. „Vor fi întârzieri foarte mari în plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa. Discutăm de spitale publice, private, discutăm de lanţuri de farmacii, discutăm de firme care vor să-şi recupereze banii de concedii medicale pe care le-au plătit. Deci, întregul sistem va fi afectat.

În câteva zile, oamenii din spitale, angajaţii din toate spitalele din România, se vor duce la bancomate şi vor vedea că nu le-au fost alimentate cardurile pentru că oamenii ăştia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată. Gândiţi-vă că au nişte salarii din 2018, nu a mai crescut cu un leu leafa, muncesc de le sar ochii din cap. 2.500 de angajaţi fac munca pentru 4.000 şi nimeni nu vrea să rezolve această problemă, care nu înseamnă un efort care să dea România peste cap, în niciun caz. Banii sunt în bugetul Casei, nu au nevoie de suplimente. (…) O să rămânem aici. Oamenii continuă protestul în toată ţara până când se găseşte o soluţie”, a declarat Costin.

Angajaţii CAS Botoşani asigură doar urgenţele

Protestele angajaţilor din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS au demarat în data de 2 noiembrie şi sunt susţinute de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la Blocul Naţional Sindical (BNS). De atunci şi până ieri nimeni dintre guvernanţi nu a dorit să deschidă un dialog cu aceştia.

Sindicaliştii susţin că decizia de a protesta pe o perioadă nedeterminată survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog şi de aşteptare, au constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majore pe care aceştia le au, nu se găsesc soluţii, însă sunt găsite „soluţii satisfăcătoare şi imediate” pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariaţi.

Pe perioada protestului, angajaţii Casei asigură doar urgenţele între orele 08.00-09.00 şi 16.00-17.00, precum: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilităţi.

Soluţie promisă de şeful CNAS

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Andrei Baciu a anunţat, luni, că va fi soluţionată criza la casele de asigurări de sănătate şi a precizat că cerinţele angajaţilor, care protestează de peste o săptămână, vor fi rezolvate după ce Parlamentul va vota un proiect de lege care prevede, printre altele, creşteri de salarii.

„Am prezenta solicitările sindicatului care reprezintă angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a caselor judeţene, cu care am avut un dialog permanent, în încercarea de a identifica soluţii şi de a rezolva această situaţie cât se poate de serioasă. Ca urmare a analizei făcute, s-a luat o decizie de către conducerea PNL – aceea de a propune pe ordinea de zi astăzi, şi de a se vota, proiectul de lege care este revendicat de sindicatele din Casa Naţională şi din casele judeţene”, a explicat Andrei Baciu, luni la sediul PNL.

El a adăugat că, „prin acest demers se deblochează de fapt criza din domeniul sănătăţii”.

„Chiar înainte de aceste declaraţii am discutat şi cu reprezentanţii sindicatelor şi practic, odată cu adoptarea acestui proiect de lege de către Parlamentul României, solicitările sindicaliştilor sunt rezolvate şi acţiunea de protest, din ceea ce mi-a fost comunicat, va fi întreruptă, astfel că activitatea va continua, criza fiind deblocată”, a adăugat preşedintele CNAS.

Acesta a subliniat că acest demers nu pune presiune pe bugetul de stat, bugetul fiind unul din interiorul fondurilor alocate către CNAS. Totodată, Andrei Baciu a declarat că, odată cu votarea acestui proiect legislativ va fi soluţionată „o nedreptate care îi afectează pe profesioniştii din domeniul asigurărilor sociale din sănătate”. „Un director din CNAS care întocmeşte şi gestionează un buget de 56 de miliarde de lei câştigă cu 6.000 de lei mai puţin decât un director de la o agenţie de mediu”, a completat el.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
2.1 ° C
2.2 °
0.5 °
96 %
1.7kmh
100 %
mie
3 °
joi
2 °
vin
3 °
sâm
7 °
Dum
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când au văzut rezultatele, pesediștii au uitat să se bucure, dar și-au amintit când au văzut ziariștii.

EDITORIAL

Nu am niciun dubiu că locul unde se pot vedea cei mai încruntați, îngândurați și supărați botoșăneni este de departe Piața Centrală. Nici la...

EPIGRAMA ZILEI

Popor mințit, popor sărac, De bine, cum să ai tu parte, Când facultatea-i fără bac Iar școala e fără de carte? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...