spot_img
sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăLocal BTObligația montării de repartitoare pentru căldură, amânată de la an la an

Obligația montării de repartitoare pentru căldură, amânată de la an la an

Până la 31 decembrie 2023, toți consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire ar trebuie să aibă repartitoare individuale la calorifere. Asta prevede Legea eficienței energetice, după ce termenul a fost prorogat de mai multe ori în ultimii ani.

Obligaţia montării de repartitoare pe calorifere a fost impusă încă de acum 17 ani, prin legea ce prevedea serviciul public de alimentare cu energie termică, menită să implementeze principiul „plăteşti cât consumi”. Dispoziţia a fost întărită ulterior printr-o lege ce face referire la eficienţa energetică, care a şi stabilit ca termen sfârşitul anului 2016.

,,Nu s-a întâmplat nimic și nici nu cred că se va întâmpla”

Pe parcursul anilor, însă, termenul limită a fost modificat de nenumărate ori. În condiţiile în care mai puţin de jumătate dintre apartamentele existente în România erau contorizate, în 2021 a fost prelungit din nou, până în decembrie 2022. La fel s-a întâmplat și pentru anul 2023.

,,În fiecare an se prelungește până la 31 decembrie. Este o obligație fără sancțiuni și termenul s-a prorogat în fiecare an și acum este 31.12.2023. Ar trebui de către autoritățile locale să fie sancționate nemontarea repartitoarelor. Până acum, de atâția ani, nu s-a întâmplat nimic și nici nu cred că se va întâmpla”, a spus Bogdan Varasciuc, director executiv al Modern Calor Botoșani.

,,Sumele plătite la energie termică vor scădea considerabil”

Șeful de la Modern Calor a mai vorbit și despre economia pe care ar putea să o facă botoșănenii prin montarea aparatelor pentru măsurarea energiei termice.

,,Recomandarea noastră este să-și monteze repartitori pentru că vor constata că sumele plătite la energie termică vor scădea considerabil. Mai ales cei care își montează primii într-un bloc fără repartitori vor constata o scădere a facturilor”, a mai declarat Varasciuc.

Societatea Modern Calor are încheiate contracte cu cele două firme care montează repartitoare (Aquaterm și SmartEco Plus -Elsaco), iar numărul total de scări care au montate aparatele de repartizare a consumului este de 542. În acest sezon, au optat pentru montarea repartitoarelor un număr de 14 scări, o creștere semnificativă față de sezonul trecut când nu au fost înregistrate cereri.

,,Există un interes crescut în rândul consumatorilor în vederea montării repartitoarelor deoarece: este o investiție mai accesibilă decât achiziția unei centrale de apartament, proprietarii putând astfel să-și reducă consumul în funcție de nevoi și bineînțeles să plătească cât au consumat”, a transmis Amalia Buliga, șef birou Marketing din cadrul Modern Calor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
-3.7 ° C
-2.3 °
-3.9 °
90 %
1.3kmh
7 %
sâm
2 °
Dum
3 °
lun
4 °
mar
7 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O fi vreun avion din ăla de zicea prefectul că trebuie să vină la 1 Decembrie.

EDITORIAL

Modalitatea în care a fost extras din trafic de către polițiști primarul fugar Cherecheș mă duce cu gândul la un acvariu din care, cu...

EPIGRAMA ZILEI

Parlamentarii noştri dragi Sunt toţi, ca nişte moş Crăciuni Numai că-n spate, au desagi Doar cu ... promisiuni   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...