vineri, decembrie 13, 2024
AcasăLocalANAF anunţă un nou tip de vouchere pentru botoşăneni. Pentru ce sunt...

ANAF anunţă un nou tip de vouchere pentru botoşăneni. Pentru ce sunt şi cine poate beneficia de ele

ANAF anunță noi vouchere pentru români, care vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024. Este vorba despre tichetele cu care vor fi remunerați cei care prestează activități casnice în gospodăriile unei familii sau ale unui persoane singure.

Potrivit legii, activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic. În lege se precizează faptul că activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Românii vor putea beneficia de aceste tichete de activități casnice începând cu 1 ianuarie 2024. Tichetul va avea o valoare nominală de 15 lei, care va putea fi ajustată anual. Este important de subliniat că transferul acestor tichete este interzis.

Activitățile pentru care pot fi emise tichete includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Totodată, prin tichete de activități casnice pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Important de subliniat este faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Numărul orelor, dar și volumul de muncă, se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic. Cu toate acestea, durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

De unde se pot lua tichetele

Tichetele de activități casnice se pot achiziționa:

  • de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București
  • de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale
  • de pe platformă electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, care este accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.

Cât valorează 

Tichetele de activități casnice au o valoare de 15 lei, care poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Important de menționat este faptul că acestea nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii. Mai mult decât atât, pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Un lucru extrem de important este faptul că tichetele de activități pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă sau de la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată sau transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Prestatorul casnic va datora impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile realizate din desfășurarea activităților casnice.

În situația în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate, acesta dobândește calitatea de asigurat, fără plata contribuției, și are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, scrie ANAF.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ninsoare ușoară
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
77 %
6.3kmh
99 %
vin
1 °
sâm
2 °
Dum
5 °
lun
8 °
mar
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oricum vine Moșul din nou, așa mai scapi de jucăriile mai mari decât copilul.

EDITORIAL

Evenimentele ultimelor zile, dar mai ales reacția autorităților, ne-au demonstrat încă odată, deși nu era necesar, ce balamuc de țară a ajuns România. Ce...

EPIGRAMA ZILEI

Seara, când a primit cardul I-a spus după un suspin, Că-i inteligent ca gardul Și frumos precum un ... PIN!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

A murit marele gimnast Dan Grecu, supranumit “stăpânul inelelelor”

„Dan Grecu, "Stăpânul  inelelor" nu mai este printre noi. Primul campion mondial din gimnastica românească, medaliat olimpic și european, creatorul marilor succese ale gimnasticii...

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

A murit marele gimnast Dan Grecu, supranumit “stăpânul inelelelor”

„Dan Grecu, "Stăpânul  inelelor" nu mai este printre noi. Primul campion mondial din gimnastica românească, medaliat olimpic și european, creatorul marilor succese ale gimnasticii...

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

A murit marele gimnast Dan Grecu, supranumit “stăpânul inelelelor”

„Dan Grecu, "Stăpânul  inelelor" nu mai este printre noi. Primul campion mondial din gimnastica românească, medaliat olimpic și european, creatorul marilor succese ale gimnasticii...

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...