spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalBotoșăneni ajutați să își învingă dependențele

Botoșăneni ajutați să își învingă dependențele

Centrul de consiliere și tratare a adicțiilor „Sfântul Andrei” de la Protopopiatul Botoşani a fost înfiinţat pe fondul acutizării fenomenului dependenţei de jocurile de noroc, păcănelelor şi pariurilor sportive. În oraș mai există un grup de Alcoolici Anonimi care vine în ajutorul dependenților de alcool.

Tabloul tragic al dependenței de jocuri este completat și de cei care ajung, mai devreme sau mai târziu, victime ale consumului de droguri şi alcool, printre ei se numără adulți, bătrâni și chiar copii. Însă pentru toți aceştia există speranţă, ce poate fi redată cu ajutorul consilierilor de la centrul de zi din Botoşani.

În incinta sediului Protopopiatului Botoşani a fost inaugurat, recent, Centrul de consiliere și tratare a adicțiilor „Sfântul Andrei”, pe modelul celui care funcţionează de ani buni la Iaşi, sub coordonarea părintelui Iulian Negru, consilier în adicții, formator, terapeut și coordonator al mai multor programe de terapie, prevenție și recuperare a persoanelor dependente și codependente.

„Această lucrare are în spate gândul și experiența părintelui Iulian Negru care se află în acest domeniu de peste 20 de ani. Părintele Negru a pornit la drum din dorința unei pastorații care să se îndrepte și spre persoanele aflate în astfel de suferințe, dar care nu au un răspuns concret asupra dependenței lor în sensul vindecării. Acestei lucrări ne-am alăturat și noi din dorința de a ajuta și de a fi de folos. Iar dorința s-a concretizat de curând prin deschiderea Centrului de zi de la Botoșani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan”, a declarat preotul Andrei Manolea, directorul Centrului „Sfântul Andrei” şi consilier în adicţii, pentru Ziarul Lumina.

Consiliere pentru dependenți, dar și pentru părțile terțe implicate

Centrul își desfășoară activitatea în regim de zi și oferă servicii de consiliere individuală și terapie de grup pentru persoanele dependente şi familiile lor, dar şi servicii de consiliere a părților terțe implicate, respectiv cadre didactice, clerici, părinți sau aparținători. Potrivit părintelui Manolea, centrul derulează, în același timp, şi acțiuni de prevenție și colaborări cu diferite instituții precum școli, spitale şi penitenciare.

„De curând am încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Botoșani, care presupune realizarea unui proiect edu­cațional sub forma unui simpozion cu titlul «Adicțiile și efectele lor». Nădăjduim ca începând cu luna ianuarie a anului următor să desfă­­-ș­urăm în cât mai multe licee din tot judeţul acțiuni de prevenție, pregătitoare pentru simpozionul amintit ce va avea loc la final de an școlar, undeva prin luna mai”, spune directorul centrului.

La Botoşani, echipa formată din trei oameni s-a pus deja în slujba celor aflaţi în suferinţă şi vor să se vindece de anumite patimi, precum jocurile de noroc, consumul de droguri şi alcool. Persoanele cu adicții care se adresază centrului nu sunt puţine şi provin nu doar din Botoşani, ci şi din alte oraşe ale ţării şi chiar din străinătate.

„Putem spune că centrul a început să funcționeze înainte de a fi deschis, deoarece se ştia despre această inițiativă şi câteva persoane apelau deja la serviciile noastre. Însă odată cu deschiderea oficială și diseminarea informației pe rețelele de socializare, tot mai multe persoane au început să sune și să ceară ajutor. Avem persoane care au sunat de la București, Galați, chiar și din Germania”, a spus părintele Manolea.

Puterea exemplului

În centrul de la Botoşani îşi desfăşoară activitatea, în calitate de voluntar, Andrei-Cristian Bucşă, coordonator program în regim de voluntariat, un tânăr inginer care s-a luptat ani la rând cu dependenţa de jocuri de noroc şi, care, după cum singur a spus, a reuşit pentru că a avut voinţă şi s-a lăsat în mâinile lui Dumnezeu.

„Este un lucru minunat să lucrez cu oameni cărora le pot fi de folos. «Dăruind, vei dobândi», îndemna părintele Nicolae Steinhardt, iar eu încerc să urmez acest cuvânt atât de frumos pentru că, lucrând cu cei care ne solicită ajutorul, îmi (re)încarc și eu bateriile şi mai pun câte o cărămidă la recuperarea mea. Persoanele măcinate de adicţii au nevoie, la un moment dat, de anumite certitudini”, a spus Andrei-Cristian Bucşă.

Voluntarul crede în puterea exemplului și își expune de fiecare dată propria luptă cu dependențele.

,,Eu mă ofer ca exemplu, în carne și oase, şi le spun aşa: dacă eu am reușit după șapte ani de consum compulsiv de jocuri de noroc (între anii 2010 şi 2017) şi cu patru tentative de sinucidere, să am astăzi, 6 noiembrie 2023, 6 ani, 4 luni şi 25 de zile de abstinenţă senină, înseamnă că se poate și că programul funcționează. Îi încurajez pe toţi că se poate, trebuie doar să aibă încredere în ei şi credinţă în Dumnezeu; și dacă vor urma su­gestiile şi recomandările specialiştilor, vor reuși și ei, la fel cum am reușit și eu”, a mai adăugat tânrul inginer și voluntar.

,,Adicția este un simptom al adevăratei boli care este profund lăuntrică”

În înțelegerea lumii de astăzi, spune părintele Manolea, adicția este categorisită „în funcție de gravitatea efectelor sociale pe care le produce”, însă, din punctul de vedere al terapeuţilor şi consilierilor în adicţii, „toate dependenţele sunt grave”.

„În lipsa unei relații vii, autentice şi personale cu Dumnezeu, omul ajunge să trăiască un vid existențial pe care va încerca să-l umple sau să-l «adoarmă» cu diferite substanțe sau comportamente care duc la dependență și sunt distructive. Apelează la ele oamenii care au o suferință lăuntrică și care se află în căutarea fericirii. De fapt, adicția este un simptom al adevăratei boli care este profund lăuntrică și care apare din cauza faptului că Dumnezeu lipseşte din viața acelei persoane”, subliniază preotul Andrei Manolea.

În ultima perioadă au fost mediatizate tot mai multe cazuri de adolescenţi şi tineri care consumă droguri şi ajung, inevitabil, să săvârşească anumite fapte, mai grave sau mai puţin grave, care îi afectează atât pe ei, cât şi pe cei din jurul lor. În aceste condiţii, familia doreşte şi încearcă să-i ajute, însă de multe ori are şi ea nevoie de sprijin.

Părintele Manolea subliniază că, în situaţiile când există deja un consum, este foarte important ca „familia să apeleze cât mai repede la ajutor de specialitate, la un consilier în domeniul adicțiilor, un preot sau un centru de zi pentru consilierea și tratarea persoanelor afectate de adicții așa cum am deschis și noi la Botoșani”.

Pe de altă parte, pentru a nu se ajunge la consum, trebuie pus mare accent pe prevenţie.

„Din păcate, în ultima perioadă se constată o amplificare a consumului de droguri în rândul tinerilor. Iar această amplificare este o conse­cință a unui cumul de factori prezent astăzi în societate: acces facil la substanțe, anturajul şi lipsa acțiunilor de prevenție din școli, care să atragă atenția asupra pericolului la care poate fi supusă o persoană dacă începe consumul”, subliniază părintele Andrei.

Pe lângă acești factori, cântărește mult și relația părinte-copil, susține preotul. Părinții sunt îndemnați să observe atent frământările interioare ale copiilor și să îi susțină indiferent de situație.

,,Nu în ultimul rând, relația defectuoasă părinte-copil poate fi un factor decisiv. De aceea, fiecare părinte trebuie să fie atent la conflictele interioare prin care trece copilul său, mai ales în perioada adolescenței, să-i arate că-i este aproape în orice situație, că-i este prieten și nu judecător. Să comunice deschis şi să-i cunoască pe cei cu care intră copilul în contact, respectiv prieteni şi colegi de şcoală”, mai spune preotul.

„Mutarea sălilor de noroc în afara oraşelor ar fi un prim pas important”

Recent, autorităţile au aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care impun mai multe reguli fiscale firmelor care administrează afaceri în domeniul jocurilor de noroc, iar în Parlament există o lege care, dacă va fi votată şi promulgată, va interzice sălile de jocuri din proximitatea şcolilor şi instituţiilor de cultură.

„Mutarea sălilor de noroc în afara oraşelor ar fi un prim pas important, dar, pentru ca societatea noastră să nu mai fie asediată de acest flagel al jocurilor de noroc, cred că este nevoie de mai mult”, este de părere preotul Andrei Manolea

În România nu au existat, în ultimii ani, studii ţintite în domeniul pariurilor şi al jocurilor de noroc care să stabilească, cât mai aproape de adevăr, numărul jucătorilor ocazionali, al celor care pariază în mod regulat şi al celor dependenţi. În 2016, se estima că numărul românilor dependenţi era de peste o sută de mii, însă fenomenul a luat amploare rapid, astfel că numărul real în prezent este mult mai mare. Acest lucru se poate deduce şi din faptul că, aproape la fiecare colţ de stradă, există o sală cu o reclamă mare şi atrăgătoare la exterior, dar cu lumină obscură în interior, semn că, odată intrat acolo, noţiunea timpului se pierde, iar jucătorul nu este deranjat decât la finalul jocului, atunci când pierde toţi banii şi obiectele de valoare.

România, campioană la păcănele

România este „campioană” la numărul de aparate cunoscute sub numele de „păcănele”, cifrele, tot din 2016, plasându-ne în primele zece ţări la nivel mondial. Date recente ale Oficiului Național al Jocurilor de Noroc (ONJN), instituția care monitorizează și aprobă funcționarea firmelor din acest domeniu, arată că sunt înregistrate 12.000 de săli de jocuri, fiind incluse cazinourile, pariurile sportive, cele de tip bingo şi loterie. Foarte mulţi preferă jocurile de noroc din mediul online, care abundă de aplicaţii şi site-uri special dezvoltate în acest sens.

„Cei mai mulți joacă, la început, din pură curiozitate, însă cu timpul se instalează dependența. Există studii care arată că jocurile de noroc activează aceleași zone ale creierului ca drogurile sau alcoolul şi, ca atare, pentru a simţi un nivel de satisfacţie tot mai crescut, ei joacă tot mai mult şi sume tot mai mari. Mai mult, există acea posibilitate infimă de câştig iminent de care se agaţă sau există dorinţa de a recupera banii pierduţi; aceste lucruri îi ţin captivi şi ajung să piardă şi mai mulți bani, deoarece știm că aceste aparate sunt setate în așa fel încât să câștige cel care le deține şi nu cel care joacă”, concluzionează preotul Andrei Manolea.

Experții spun că, în România, există o lipsă generală de conștientizare în ceea ce privește tratamentul dependenței și un nivel de stigmatizare a alcoolicilor și a toxicomanilor. Puțini oameni din România sunt conștienți că dependența este o boală și că există programe de tratament care funcționează.

Grupul Alcoolicilor Anonimi – „Şansa Vieţii Botoşani”

În Botoșani mai există un grup de Alcoolici Anonimi, aceștia vin în sprijinul celor care se confruntă cu dependența de alcool. Întâlnirile grupului au loc într-o sală de clasă de la parterul Seminarului Teologic ,,Sfântul Gheorghe” din Botoșani.

România se află în topul ţărilor Uniunii Europene cu cel mai mare consum de alcool. În timp ce creşte numărul dependenţilor, însă, centrele pentru tratarea acestora au lipsuri majore. Botoşaniul se numără, însă, printre puţinele judeţe unde foştii dependenţi încearcă să îi ajute şi pe alţii. Aşa a luat naştere o asociaţie Grupul Alcoolicilor Anonimi – „Şansa Vieţii Botoşani”. Înfiinţat în octombrie 2017, grupul se adresează în principal botoşănenilor dependenţi de alcool şi oferă evaluare, suport şi psihoterapie de grup. În prezent, Alcoolicii Anonimi are în jur de 22 de membri activi, care reuşesc să îşi păstreze abstinenţa cu sprijinul grupului.

,,În Botoşani există doar grupul nostru. A luat fiinţă în 2017, pe 12 octombrie. Mergeam cam 5-6 membri la Grupul Speranţa din Suceava. Eram şase acolo, toţi din Botoşani şi am zis, hai să facem un grup al nostru ca să nu mai facem drumul până acolo. Şi am început să căutăm un spaţiu, ne-a ajutat părintele protopop Fercal. Prima dată la Mănăstirea Popăuţi, la un subsol, am funcţionat un an jumătate acolo, dar era frig iarna”, a povestit Nicu pentru Monitorul.

,,Mă consider alcoolic până mor”

Rezultatele participanţilor la întâlniri se reflectă în perioadele în care aceştia reuşesc să stea departe de alcool. Asta deoarece abstinenţa este considerată singura soluţie pentru dependenţi. În prezent, perioadele de abstinenţă ale celor care frecventează şedinţele Alcoolicilor Anonimi de la Botoşani variază de la 3 luni la 13 ani, atât cât a reuşit Nicu.

,,Mă consider alcoolic până mor. Deci recuperarea nu se face după un an, doi, trei, Dacă eu mâine am băut, se reia totul de la capăt. De asta ne considerăm alcoolici, pentru că nu suntem stăpâni pe bătură, nu putem controla băutul. Am căpătat dependenţa care pentru noi este o boală. Şi singurul tratament este abstinenţa. Pentru a ne păstra abstinenţa venim de două ori pe săptămână la grup”, a spus acesta.

,,Totul se rezumă la experienţa celor vechi”

În cadrul întâlnirilor membrii grupului îşi împărtăşesc experienţele. ,,Noi nu facem cu specialişti, totul se rezumă la experienţa celor vechi, cu împărtăşiri. De fapt, îşi spune fiecare povestea, cum am fost, ce s-a întâmplat când am venit, cum suntem acum. Singura condiţie de a înceta băutul este să îţi doreşti, că dacă nu vrei degeaba”, a mai spus Nicu.

Întâlnirile Alcoolicilor Anonimi din Botoşani au loc într-o sală de clasă, de la parterul Seminarului Teologic ,,Sfântul Gheorghe” Botoşani, lângă Secretariat. Aceste întâlniri au loc de două ori pe săptămână, marţi şi joi, între orele 18:00- 19:30. Cei interesaţi pot cere detalii despre grup la 0743143029, unde va răspunde Nicu sau la 0744501630 şi vor vorbi cu Gabi.

România este fruntaşă și la consumul de alcool

35% dintre adulții din România au declarat că au băut alcool în exces cel puțin o dată pe lună, potrivit datelor Eurostat pe anul 2019.  Această statistică plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană la episoadele de consum excesiv de alcool cel puțin o dată pe lună, depășind semnificativ media UE, de 20%.

Potrivit specialiştilor un episod de consum excesiv de alcool constă în cantitate stabilită de OMS de „un sfert de tărie, 2 litri de bere sau 750 ml de vin”. Dacă un astfel de episod are loc de cel puțin de 4 ori pe săptămână, durează între șase luni și doi ani, se creează o dependență fizică de alcool.

Un consum episodic de alcool în exces este echivalent cu consumul a mai mult de 60 grame de etanol pur într-o singură ocazie.  Odată ce dependentul se oprește din consum, el poate ajunge în sevraj. Această stare biologică cu riscuri de halucinații sau infarct se tratează la secția de psihiatrie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.1 °
44 %
3.9kmh
98 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...