spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNaționalRomânia, prima după Siria în topul migraţiei

România, prima după Siria în topul migraţiei

Datele ONU arată că numărul românilor de peste hotare a crescut anual cu peste 7% din 2000 până în 2015.

 

Fenomenul migraţiei s-a declanşat în România imediat după Revoluţie. Însă a crescut în amploare de la un an la altul mai ales după ce aderarea la Uniunea Europeană le-a oferit acces nelimitat cetăţenilor români la locurile de muncă din ţările occidentale, scrie Digi 24.

Între 2000 şi 2015, numărul românilor de peste hotare a crescut în medie cu 7,3% pe an. Este o estimare a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care pune o singură ţară deasupra României la ritmul migraţiei, Siria, a cărei diasporă a crescut cu 13% pe an. Însă, procentul Siriei este mai mare din cauza exodului declanşat de războiul civil din acea ţară. România este în schimb ţara cu cea mai mare creştere a migraţiei pe considerente economice.

Datele ONU arată că anul trecut 3,4 milioane de români locuiau în străinătate, cei mai mulţi în Spania şi Italia. Din punct de vedere numeric, România a ajuns să aibă cea mai mare diasporă din Uniunea Europeană după Marea Britanie, Polonia şi Germania. Însă, toate aceste ţări aflate înaintea României în acest clasament au o populaţie de câteva ori mai mare decât cea a României.

Dacă datele sunt raportate la numărul locuitorilor, în diaspora românească reprezintă 17% din totalul populaţiei care a rămas în ţară, iar în Polonia doar 11%.

Cum cei care pleacă peste hotare sunt persoane în forţă, se poate spune că România a pierdut 3,4 milioane de potenţiali angajaţi din cauza migraţiei. Totuşi, românii de peste hotare au continuat să aibă un impact asupra economiei prin banii pe care îi trimit către rudele rămase în ţară.

Datele BNR arată că, din 2000 până anul trecut, românii din diaspora au trimis în ţară peste 60 de miliarde de euro. Vârful a fost atins în 2008 când remiterile din diaspora s-au ridicat la 8,6 miliarde de euro. Însă, după 2008 au început treptat să scadă. Pe deoparte a fost criza, dar, în acelaşi timp, unii dintre angajaţii români din străinătate au început să îşi mute familiile în ţările în care au plecat şi nu au mai avut motive să trimită bani acasă.

Remiterile sunt greu de urmărit de economişti în condiţiile în care mulţi bani nu sunt transferaţi din străinătate în România prin servicii specializate, ci sunt aduşi în bagaje în timpul vacanţelor din ţară. Şi, în vreme ce Eurostat raportează de obicei sume mai mici decât Banca Naţională, o estimare recentă a fundaţiei FLAME arăta că românii din străinătate ar continua să trimită anual şapte miliarde de euro în ţară.

Totuşi, prezenţa românilor din diaspora pe piaţa muncii din ţară ar putea avea un impact mai mare decât remiterile de bani. O estimare a adjunctului direcţiei de statistică din cadrul BNR arăta că Produsul Intern Brut din 2014 ar fi fost cu 50 de miliarde de euro mai mare dacă românii din străinătate ar fi lucrat în ţară în aceleaşi sectoare în care sunt angajaţi peste hotare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...