sâmbătă, iulie 2, 2022
AcasăNaționalA murit seniorul liberal Radu Câmpeanu

A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu

Fostul liberal Radu Câmpeanu a murit, ieri, la vârsta de 94 de ani. „Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată”, se arată într-un comunicat al PNL.

Șef al Tineretului Liberal înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, a participat la manifestaţiile anticomuniste din 24-28 februarie 1945. A fost arestat în 1948 şi a petrecut mai mulţi ani în închisorile comuniste.

După eliberarea sa ca deţinut politic, a emigrat în Franţa împreună cu soţia sa, Monica Papadopol, şi cu fiul lor, Barbu. La Paris, se arată foarte activ în rândurile exilaţilor, dar după sosirea lui Paul Goma, este suspectat ca informator al Securităţii.

El a fost primul preşedinte al PNL după căderea regimului comunist. A deţinut funcţia de preşedinte al PNL din 1990 până în 1993. A fost candidatul PNL la funcţia de preşedinte al României la alegerile din 1990, când a obţinut 10,64% din voturi şi s-a plasat pe locul doi.

În aprilie 1992, sub conducerea sa, PNL a decis ieşirea din Convenţia Democrată Română, iar la alegerile din 1992 partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%.

Deputaţii şi senatorii liberali grupaţi în Consiliul pentru Refacerea PNL au obţinut pe 28 februarie 1993 înlăturarea lui Radu Câmpeanu de la conducerea PNL. În funcţia de preşedinte al partidului a fost ales Mircea Ionescu-Quintus.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
25.6 ° C
25.6 °
22.8 °
53 %
2kmh
40 %
sâm
34 °
Dum
33 °
lun
34 °
mar
37 °
mie
21 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9464

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă dragoste nu e, nimic nu e. Mai ales la partid.  

EDITORIAL

An de an, după examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, se creează mai mult sau mai puțin artificial un soi de isterie care se...

EPIGRAMA ZILEI

Din cauza unui singur ins Cu aberantul lui război, Rusofobia s-a extins Mai abitir ca Sars Cov 2! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...