Întâlnire de taină la Ministerul Justiţiei

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, s-a întâlnit marți dimineață, la Ministerul Justiției, cu Tudorel Toader. La întâlnirea în cadrul căreia s-a discutat pe raportul privind starea sistemului judiciar făcut în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), unul critic la adresa României, în contextul dezbaterilor din Parlament privind inițiativele de modificare a legilor justiției au luat parte și membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai Parchetului General și Agenției Naționale de Integritate.

La sfârşitul şedinţei nu s-au făcut declaraţii.

Comisia Europeană a arătat în raportul MCV publicat la jumătatea lunii noiembrie că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise.

De asemenea, provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare, mai arăta Comisia Europeană.

„În ciuda angajamentului asumat de Guvern de a încerca finalizarea MCV cât mai curând posibil, progresele referitoare la abordarea recomandărilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situaţia politică. Într-o perioadă de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017, în România s-au succedat două guverne, în timp ce tensiunile crescânde dintre puterile statului (Parlament, Guvern şi sistemul judiciar) au îngreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea. În plus, progresele şi rezultatele bune pe care instituţiile judiciare au continuat să le înregistreze în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte puse sub semnul întrebării de evenimente precum adoptarea în ianuarie 2017 de către Guvernul anterior a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului vizând dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie, cum ar fi abuzul în serviciu, şi a unei propuneri de act normativ vizând graţierea”, se arată în document, care consemnează şi că „deşi ordonanţa de urgenţă a fost abrogată de Guvern şi, de asemenea, de Parlament, în urma acestor evenimente au rămas îndoieli în spaţiul public”.

Discuția dintre șefa DNA și ministrul justiției vine și în contextul în care, aseară, Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi a „îndemnat” la respingerea propunerilor care slăbesc statul de drept.

Deja ai votat!