Biserică monument cuprinsă de flăcări

Acoperișul unei biserici monument istoric din satul Boroșești, comuna Sutești, a fost distrus în urma unui incendiu izbucnit duminică, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, Cătălin Popescu.

Acesta a precizat că și alte elemente din clădire au fost afectate de incendiu, dar, deocamdată, nu a fost făcută o evaluare a pagubelor și nu a fost stabilită nici cauza izbucnirii focului.

Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului timp de aproximativ două ore, până la lăsarea întunericului, când a fost localizat.

“În jurul orei 15,16, pompierii vâlceni au fost solicitați să intervină la un incendiu care se manifesta la turla unei biserici din comuna Sutești, satul Boroșești. La intervenție s-au deplasat echipaje de pompieri din Drăgășani, cu două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o autoscară, apoi, în sprijin s-au mai deplasat încă două autospeciale de stingere. Flăcările s-au manifestat la nivelul acoperișului, realizat din structură din lemn. Incendiul a fost localizat la lăsarea întunericului. La această oră se verifică să nu mai existe și alte focare”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

Biserica este o clădire monument istoric datând din 1896, turla care a ars fiind construită din lemn.

Potrivit pisaniei din pridvor, în secolul XVII a fost ridicată o biserică din lemn care a ars în 1821 și apoi a fost refăcută, tot din lemn, în 1822. Biserica a fost reclădită în 1896 și zugrăvită în 1898, apoi restaurată în anii 1936 și 1959.

În anii 1996-1997, biserica de lemn din Boroșești a fost renovată “de la temelie până la acoperiș”.

Deja ai votat!