Preşedintele contestă modificările aduse Statutului funcţionarilor publici

Klaus Iohannis a acuzat PSD că a mărit aparatul birocratic al statului, dar nu are reacție acum, când PNL face același lucru

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare cu privire la modificările aduse de majoritatea PSD-ALDE și UDMR la Statutul funcționarilor publici. Este vorba, în primul rând, de articolul care ar permite funcționarilor publici să-și păstreze funcțiile chiar dacă sunt trimiși în judecată.

În sesizarea trimisă Curții Constituționale, președintele invocă încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală.

Președintele arată și că, anterior, magistrații CCR au stabilit (Decizia 62/2013, Decizia 1553/2011, Decizia 1593/2011, Decizia 302/2015 și Decizia 219/2015) că sancțiunea suspendării raportului de serviciu pentru funcționarul public trimis în judecată pentru anumite infracțiuni „are ca finalitate protejarea autorității sau a instituției publice față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale săvârșite de către funcționarul public”.

„Această sancțiune este una temporară și urmărește un scop legitim, fiind în concordanță cu exigențele constituționale. (…) Măsura suspendării raportului de serviciu vizează doar infracțiuni de o anumită gravitate: infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, infracțiuni de corupție și de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals ori situația unei infracțiuni săvârșite cu intenție care ar face persoana ce deține funcția publică incompatibilă cu exercitarea respectivei funcții publice”, mai scrie în sesizare Administrației Prezidențiale.

În calitate de Cameră decizională, Camera Deputaților a adoptat, pe 14 noiembrie, cu 170 de voturi „pentru”, 93 „împotrivă” și șapte abțineri, un proiect al UDMR de modificare a Statutului funcționarilor publici.

Una dintre modificări permite funcționarilor publici trimiși în judecată, inclusiv pentru fapte de corupție, să rămână în funcții, fiind eliminată posibilitatea suspendării lor.

În plus, funcționarii publici deja suspendați din funcție în momentul trimiterii în judecată ar urma să-și reia activitatea în 30 de zile după intrarea în vigoare a legii.

Deja ai votat!