Sicriul Regelui Mihai dus la Patriarhie pe afet de tun

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost urcat, sâmbătă, pe un afet de tun tras de un vehicul militar operaţional, cortegiul funerar deplasându-se din Piaţa Palatului Regal spre Catedrala Patriarhală, unde va avea loc slujba de înmormântare a fostului suveran.

După un scurt serviciu religios privat oficiat, sâmbătă dimineaţă, în Sala Tronului de la Palatul Regal, şi o ceremonie religioasă şi militară în Piaţa Palatului Regal, la care au participat şi preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Mihai Tudose, preşedinţii Camerelor Parlamentului şi membri ai unor familii regale străine, sicriul a fost mutat de pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal de opt militari din Brigada 30 Gardă pe un afet de tun, în timp ce Muzica Militară intona marşuri funebre. În momentul în care a fost dat jos de pe catafalc, mulţimea adunată în Piaţa Palatului Regal a început să aplaude, scandând numele Regelui şi lozinci precum ”Monarhia salvează România” şi ”Jos comunismul”.

Ulterior, un sobor de preoţi s-a grupat în faţa afetului de tun, formându-se un cortegiu funerar, la care iau parte câteva mii de români, alături de Familia Regală a României.

Simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MApN – 58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale – s-a aşezat în formaţie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în Al Doilea Război Mondial.

Deja ai votat!