Mesaj dur de la preşedintele Comisiei de la Veneţia

1

„Radio Europa Liberă” a realizat un interviu cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, despre schimbarea pe repede-înainte a legilor justiţiei din România. Buquicchio a declarat că „cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuţi de deciziile justiţiei” şi a subliniat faptul că ţări precum România nu au o mentalitate democratică solidă, tocmai pentru că fac parte din fostul bloc comunist. „Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu ţări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiţiei. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult”, a spus Gianni Buquicchio în interviul oferit „Radio Europa Liberă”.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a dezvăluit că instituţia pe care o reprezintă lucrează la o opinie preliminară privind situaţia legilor justiţiei din România, care va fi emisă la sfârşitul lunii iulie. Aceasta va viza statutul judecătorilor, organizarea justiţiei şi CSM-ul: „Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem”.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia este de părere că „interesele politice” şi „mentalitatea” sunt la baza avalanşei de atacuri la adresa justiţiei în statele din Estul Europei: „Sunt interese politice. Cred că este şi o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, şi câştigătorii vor să ia totul… Deci în aceste ţări nu există încă o mentalitate democratică, aceasta idee a alternanţei la putere: azi sunt eu, mâine eşti tu, şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor şi societăţii. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuţi de deciziile justiţiei”.

+0 -0

1 COMENTARIU

  1. Poftim comentariu de comunist. Așa scriau si comunistii in cărțile de istorie „de fasciști”. Uite că revenim incet sau repede catre comunism. Ati uitat istoria sau ati fost unul din lingaii comunisti? V-a plăcut in comunism cand granitele erau închise si programul tv 2h iar in magazine batea vântul? Uitam repede….păcat. ?????. UE ne dă banii dar din cauza clasei politice nu absorbim nici un euro. Ungurii au autostrăzi in toata tara…..ai nostri politicieni de ce nu se implica. Rușii ce ne-au dat?…ciuma rosie. Rusine alianței infecte psd+alde+udmr. Rusine psdragnea ciuma rosie.

se încarcă...