duminică, iunie 11, 2023
AcasăNaționalZiua Marinei: Aproximativ 10.000 de turişti şi constănţeni, aşteptaţi la manifestările de...

Ziua Marinei: Aproximativ 10.000 de turişti şi constănţeni, aşteptaţi la manifestările de pe Litoral

Aproximativ 10.000 de persoane sunt aşteptate să asiste, miercuri dimineaţa, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române, la festivităţi fiind anunţaţi preşedintele Klaus Iohannis, dar şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Exerciţiul Naval „Forţele Navale Române 18”, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat la ora 10 şi se va desfăşura concomitent la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. Centrul de greutate al manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române va fi, însă, la fel ca în fiecare an, la Constanţa. Activităţile organizate de Statul Major al Forţelor Navale se vor derula, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 09.55 până târziu în noapte.

Potrivit programului transmis de Forţele Navale Române, după un scurt ceremonial militar de întâmpinare a preşedintelui Klaus Iohannis, la ora 10.00, se va ridica Drapelul Naţional la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul şi Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, tradiţie care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

Mesajul de bun-venit va fi adresat de către viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, urmând ca Drapelul de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române să fie decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” cu însemn de pace, în grad de „Ofiţer”.

Va avea loc un scurt serviciu religios, apoi, pe mare, va fi depusă o ancoră de flori, în memoria eroilor marinari.

„Zeul Neptun” va veni din larg şi va da startul spectacolului naval, iar în deschidere, drapelele României, NATO şi cel al Uniunii Europene vor fi purtate de ambarcaţiuni rapide, dar şi de un elicopter Puma Naval.

Cel mai longeviv „ambassador” al României pe mările şi oceanele lumii, Nava-Şcoală „Mircea”, şi cadeţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” vor saluta publicul de pe faleză împreună cu velierul italian „Palinuro” şi cu cadeţii acestuia, veniţi special pentru acest eveniment, iar „Vânjosul”, „Voinicul” şi „Vârtosul”, cele mai noi remorchere multifuncţionale ale marinarilor, vor încânta publicul, prin manevre navale.

Spectacolul va continua cu inserţia aeriană a scafandrilor de incursiune, care vor fi lansaţi de la bordul unui elicopter, urmat de o secvenţă de luptă împotriva aviaţiei inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare.

Scenariul prevede o procedură standard de căutare şi de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi de trei ambarcaţiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer şi de pe mare. Un elicopter Puma Naval va lansa asupra acestuia o torpilă uşoară „Sting Ray”, iar corveta îl va ataca cu torpile, bombe antisubmarin şi bombe reactive.

Va urma respingerea unui desant maritim, în zona ţărmului. Fictiv, inamicul va fi reprezentat de către infanteriştii marini, care se vor deplasa cu zece ambarcaţiuni rapide, pentru a ataca o clădire de pe mal, iar monitorul fluvial „Ion C. Brătianu”, vedeta blindată „Rovine”, două avioane de luptă F-16, două elicoptere Puma şi trei tunuri de 100 mm vor respinge atacul.

Următorul moment în cadrul evenimentului organizat de Ziua Marinei va consta în combaterea migraţiei ilegale pe mare, realizată de nave şi ambarcaţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii pe Mare, după care este programată o secvenţă de contracarare a acţiunilor asimetrice pe mare. Aceasta va fi executată de către scafandrii de luptă.

Trei ambarcaţiuni rapide vor deschide focul asupra unei ambarcaţiuni inamice, pentru a o anihila. Scafandrii căzuţi în apă vor fi recuperaţi prin procedeul „rig-rope”, de către un elicopter Puma Naval, urmând să salute, din aer, prinşi de parâmă, publicul de pe faleză.

Fregata „Regele Ferdinand” va defila prin faţa tribunei, cu un elicopter Puma Naval care va simula o manevră de apuntare, marcând terminarea exerciţiilor demonstrative.

În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audienţa printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

Manifestările vor continua în Portul Tomis, unde, la ora 13.00, va fi dat startul concursurilor tradiţionale marinăreşti.

Ziua se va încheia cu un concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale, începând cu ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torţe a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanţa – Farul Genovez – Parcul Primăriei Municipiului Constanţa – Comandamentul Flotei.

Peste 300 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean Constanţa şi ai Grupării Mobile Constanţa vor asigura ordinea publică şi siguranţa persoanelor care vor participa la festivităţile prilejuite de „Ziua Marinei Române”.

Pentru ca manifestările să se desfăşoare în condiţii optime, miercuri, între orele 07.00 – 15.00, traficul rutier va fi restricţionat în zona peninsulară a municipiului Constanţa – intersecţia Străzii Traian cu Strada Termele Romane până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia Străzii Traian cu Bulevardul Tomis până în Piaţa Ovidiu; Prelungirea Străzii Traian, pe Valea Portului, până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia Străzii Traian cu Strada Negru Vodă şi intersecţia Străzii Negru Vodă cu Strada Ecaterina Varga. Din acest motiv, autorităţile locale le recomandă turiştilor şi constănţenilor care vor să asiste la festivităţi să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun.

La manifestările dedicate Zilei Marinei Române sunt aşteptate circa 10.000 de persoane, constănţeni şi turişti.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.2 ° C
19.6 °
17.8 °
91 %
1.8kmh
82 %
Dum
20 °
lun
13 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocuparea ca orașul să miroase frumos are din ce în ce mai mulți adepți implicați.

EDITORIAL

Recenta confruntare dintre primarul PSD Cosmin Andrei și consilierul local PNL Eugen Turcanu nu mai miră pe nici un botoșănean care a urmărit cât...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...