Magistraţii îl sprijină pe procurorul general în războiul cu Tudorel Toader

1
Cât a fost ministru, Tudorel Toader a ajuns și la Botoșani
Cât a fost ministru, Tudorel Toader a ajuns și la Botoșani

Aproape 200 de procurori şi judecători au transmis ieri o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de declaraţiile sale referitoare la activitatea Ministerului Public. Ei spun că afirmaţiile ministrului pot aduce prejudicii societăţii în plan intern, dar şi la nivel internaţional. Magistraţii îşi exprimă şi susţinerea faţă de procurorul general Augustin Lazăr, în contextul declanşării procedurii de evaluare a sa. „Domnule ministru, subsemnaţii, procurori şi judecători, cu respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi a obligaţiei de rezervă ce incumbă magistraţilor, am luat act, cu îngrijorare, de afirmaţiile dumneavoastră privitoare la activitatea magistraţilor şi la îndepărtarea Ministerului Public de la rolul său constituţional, precum şi de anunţul recent cu privire la declanşarea inopinată a procedurii de evaluare a Procurorului General al PICCJ. Pe această cale, procurorii semnatari ai prezentei scrisori îşi exprimă susţinerea faţă de Procurorul General al PICCJ, domnul Augustin Lazăr, precum şi faţă de poziţia Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, raportat la deserviciile pe care afirmaţii neinspirate cu privire la activitatea întregului Minister Public le pot aduce sistemului de justiţie, în ansamblul său”, susţin  magistraţii semnatari ai scrisorii deschise transmise ministrului Justiţiei.

Ei spun că afirmaţiile ministrului pot aduce prejudicii societăţii atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional, iar în contextul desfăşurării unor anchete penale importante şi de impact, poziţia actorilor oficiali trebuie să fie una echilibrată şi responsabilă. „În ciuda presiunilor constante, exercitate în ultimul an de mass-media şi de reprezentanţi ai formaţiunilor politice, reafirmăm angajamentul de a ne exercita funcţia în condiţiile legii şi sperăm într-un climat socio-politic care să permită atingerea scopului actului de justiţie: aflarea adevărului şi protejarea drepturilor cetăţenilor”, mai scriu magistraţii.

De asemenea, procurorii şi judecătorii îl invită pe Toader la dialog pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru sistemul judiciar.

Reacţia magistraţilor vine după ce ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni că decizia de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr nu a venit din senin, ci a observat, de-a lungul timpului, că Ministerul Public s-a îndepărtat „de la rolul constituţional pe care îl are, de la rolul de garantare a drepturilor cetăţenilor”. Toader a explicat că a anunţat de mult că va fi făcută o astfel de evaluare şi că nu poate spune că rezultatele vor fi pozitive sau negative.

Secţia pentru procurori a CSM a reacţionat după declaraţiile ministrului Justiţiei şi a apreciat că astfel de afirmaţii sunt grave pentru justiţie şi pun la îndoială credibilitatea instituţiei. Reprezentanţii Consiliului subliniază nevoia unui mesaj public echilibrat şi responsabil, „care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie”.

+0 -0

1 COMENTARIU

se încarcă...