spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalDaune de un milion de euro cerute lui Vâlcov

Daune de un milion de euro cerute lui Vâlcov

Sandu Matei, protestatarul care a fost ţinta unui atac pe Facebook lansat de consilierul guvernamental Darius Vâlcov, condamnat în primă instanţă pentru corupţie la opt ani de închisoare cu executare, a depus ieri plângere împotriva acestuia. De asemenea, Sandu Matei s-a constituit parte civilă şi a cerut despăgubiri în valoare de un milion de euro, cu care va construi un azil de bătrâni. „Nu neapărat suma mă interesează, ci ca justiţia să-şi facă treaba, pentru că este un act josnic în primul rând şi în al doilea rând grav, pentru că încalcă drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, a spus protestatarul.

Sandu Matei este de părere că atacurile lui Vâlcov nu l-au vizat pe el în mod special, ci au avut drept ţintă mişcarea rezist anti-PSD. „Nu cred că de la înălţimea funcţiei dumnealui putea să facă o aşa greşeală. Este clar că actul meu medical de la Spitalul de Urgenţă în care spune clar, otrăvire după gazare, deranjează. Postările şi acţiunile mele civice deranjează. Şi atunci, el prin mine atacă «Mişcarea #rezist», pentru că el a specificat acolo, «sandilăul, nebun, liderul #rezist». El nu mă atacă pe mine, personal, Sandu Matei, ci «Mişcarea #rezist»”, a declarat protestatarul.

Reacţia lui Sandu Matei a venit la scurt timp după ce Darius Vâlcov a făcut publică pe Facebook fişa sa medicală. Instituţiile care aveau fişa medicală a acestuia au refuzat să explice cum a ajuns un document confidenţial la consilierul premierului Dăncilă, în schimb, Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal s-a autosesizat şi a demarat o anchetă.

Duminică seară însă, datele lui personale au fost făcute publice pe pagina de Facebook a lui Vâlcov. Consilierul premierului a avut şi un comentariu jignitor la adresa bărbatului.

 

Ministerul Muncii îi ia apărarea lui Vâlcov

 

Ministerul Muncii are o primă reacţie în scandalul provocat de Darius Vâlcov, după ce acesta a publicat fişa medicală a lui Sandu Matei. Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, aceasta reprezenta documentul de încadrare în gradul de handicap şi făcea parte din dosarul de pensionare pe motiv de invaliditate. Concluzia ar fi că nu este vorba despre un document medical, ale cărui informaţii nu trebuie divulgate, ci despre unul administrativ. Documentul are valabilitate de un an şi a fost întocmit în patru exemplare, dintre care unul a ajuns la angajatorul bărbatului.

Argumentele par să sugereze că, în aceste condiţii, actul în care apar informaţii medicale poate fi făcut public fără niciun fel de probleme.

Cu totul altceva scrie în Codul Penal, unde sunt prevăzute sancţiuni cu închisoarea până la doi ani pentru divulgarea fără consimţământul pacientului a unei boli de care acesta suferă sau a stării de sănătate. Cu până la şase ani se pedepseşte instigarea la ură pe temei de boală cronică necontagioasă, precizează aceeaşi lege.

 

Olguţa Vasilescu cere verificarea protestatarului

 

Ministerul Muncii va face verificări pentru a lămuri situaţia lui Sandu Matei. Mai exact, Corpul de Control urmează să vadă dacă acesta era capabil să aibă grijă de cei doi copii ai săi, din cauza diagnosticului său şi dacă la momentul respectiv a fost sesizată Protecţia Copilului.

„Având în vedere afirmaţiile domnului în cauză, pe o reţea de socializare, pe care noi le tratăm că fiind adevărate, că în perioada 2006 a avut un eveniment în familie cauzat de pierderea soţiei şi a trebuit să fie «tată şi mamă» pentru doi copii minori, respectiv de doi şi opt ani, dar că în prezent boala nu mai este de actualitate, Corpul de Control urmează să verifice şi alte aspecte. Respectiv, dacă la vremea aceea a fost sesizată Direcţia de Protecţie a Copilului şi în ce mod au reacţionat autorităţile pentru protejarea minorilor, dată fiind situaţia tatălui întreţinător (sigur, asta nu poate avea acum nicio repercusiune în sarcina domnului în cauza) şi de ce beneficiază în continuare de pensie de invaliditate… dacă diagnosticul s-a modificat şi are capacitate de muncă deplină, aşa cum susţine,” se mai arată în răspunsul ministerului condus de Lia Olguţa Vasilescu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...