Conflictul juridic între Preşedinţie şi Guvern, JUDECAT miercuri de CCR

0

Curtea Constituţională a României (CCR) se va pronunţa, miercuri, începând cu ora 12.00, pe marginea conflictului juridic între premier şi preşedinte, în urma sesizării depuse de preşedintele Klaus Iohannis, după ce premierul Viorica Dăncilă şi-a delegat atribuţiile în perioada 6-13 august.

Premierul Viorica Dăncilă şi-a delegat atribuţiile privind de conducerea operativă a Executivului viceprim-ministrului Paul Stănescu, în perioada 6-13 august, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. În acel interval prim-ministrul s-a aflat în concediu de odihnă.

La trei zile după ce decizia a apărut în Monitorul Oficial, pe 3 august, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu un conflict juridic între premier şi preşedinte, şeful statului considerând că prim-ministrul trebuie să îşi exercite în permanenţă funcţia sau să anunţe delegarea.

„Rolul constituţional şi specificul atribuţiilor prim-ministrului presupun ca acesta să îşi exercite atribuţiile permanent şi neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanţă. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, chiar şi cu acest prilej, devin incidente prevederile constituţionale referitoare la interimatul funcţiei de prim-ministru„, se arată în sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului acuză faptul că delegarea nu a fost anunţată şi la nivelul preşedintelui.

Termenul de trimitere a punctelor de vedere de către Preşedinţie şi Guvern a fost stabilit pe 14 august de către CCR termenul pentru transmiterea punctelor de vedere de către Preşedinţie şi Guvern.

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat, pe 3 august, că atât el cât şi prim-ministrul vor respecta decizia CCR în cazul cererii de soluţionare a conflictului juridic preşedinte – premier pe tema interimatului la Palatul Victoria.

„E decizia preşedintelui, sigur că doamna prim-ministru, bineînţeles şi eu, vom respecta decizia Curţii Constituţionale. Altceva nu pot să vă spun la această oră. Eu cred că acest conflict Curtea Constituţională va da o decizie cât mai repede şi sigur că cu toţii respectăm deciziile Curţii Constituţionale. Toţi trebuie să respectăm Constituţia şi legile ţării, indiferent cum ne cheamă şi indiferent ce funcţii deţinem la un moment dat în statul român”, a afirmat viceprim-ministrul Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării.

Pe 3 august, premierul Viorica Dăncilă l-a sunat pe şeful statului Klaus Iohannis, şi l-a informat despre faptul că săptămâna viitoare va intra în concediu de odihnă. Discuţia a avut loc înainte ca preşedintele să dea publicităţii comunicatul prin care anunţa ca a trimis sesizarea către CCR.

O zi mai târziu, preşedintele Klaus Iohannis declara, în cadrul discursului susţinut la Consiliulul Naţional al PNL, referitor la discuţia telefonică pe care a avut-o cu Viorica Dăncilă, că aceasta i-a spus că nu ştia că s-a publicat în Monitorul Oficial decizia de a delega atribuţiile pe perioada concediului său, telefonul venind după ce şeful statului a sesizat CCR.

+0 -0
se încarcă...