vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalGreşeli în manualele de matematică şi română. Asociaţia Părinţilor: Să-şi asume Editura...

Greşeli în manualele de matematică şi română. Asociaţia Părinţilor: Să-şi asume Editura erorile

Mai multe greşeli au fost depistate în manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a, dar şi în manualul de Matematică şi Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a. MEN susţine că iniţial cel din urmă manuscris avea mai multe erori, care au fost corectate de redactori.

În manualul de Matematică şi Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a , scris de autorii Tudora Piţilă şi Cleopatra Mihăilescu, la pagina 25 este o greşeală. Iniţial, informaţia este scrisă corect, însă când propoziţia este reluată, aceasta este greşită: “Citim: 12 este mai mare decât 16”.

Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis, pentru MEDIAFAX, că iniţial manuscrisul avea mai multe greşeli care au fost corectate de redactor.

“În acest manuscris, au fost corectate mai multe greşeli, această eroare fiind remediată iniţial de către redactor, însă în amplul proces de inserare a corecturilor în manual de către tehnoredactor, aceasta se pare că a fost omisă. Atât în manuscrisele aferente clasei I, cât şi în cele pentru clasa a II-a au fost sesizate şi corectate numeroase erori. Specificăm că varianta electronică a manualului de Matematică şi Explorarea Mediului – clasa I a fost deja corectată şi postată pe platforma manuale.edu.ro”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Educaţiei Naţionale, citând din răspunsurile Editurii Didactice şi Pedagogice.

Reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor susţin că Editura Didactică şi Pedagogică trebuie să-şi asume greşeala, chiar dacă este una minoră.

“Este o greşeală pe care Editura Didactică şi Pedagogică trebuie să şi-o asume. Este una minoră, practic vorbim de o singură greşeală la nivel de manual, dar pe care trebuie să şi-o asume şi să facă astfel încât să nu apară astfel de greşeli. (…) Chiar dacă putem discuta despre timpul limită pe care l-au avut ca să elaboreze aceste manuale, totuşi nu putem vorbi despre astfel de greşeli”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Părinţilor, Iulian Cristache.

Totodată, Cristache mai precizează că greşeala putea fi evitată pentru că manuscrisele sunt verificate de mai multe ori.

“Nu vreau să vorbesc despre un complot pentru că acolo m-ar duce gândul în prima fază, având în vedere că sunt patru sau cinci filtre până la tehnoredactarea acestui manual, iar greşelile sunt elementare. Nu pot să cred că cineva nu ştie că 12 este mai mic decât 16”, a mai adăugat Iulian Cristache.

De asemenea, au fost depistate mai multe greşeli de punctuaţie şi dezacorduri şi în manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a. De exemplu, într-un text nu se face acordul între subiect şi predicat. Astfel, propoziţia este: “Castelul medieval aveau”.

Totodată, se observă o incoerenţă la denumirea operelor literare, care sunt scrise între ghilimele, iar ulterior cu text italic.

Mai multe greşeli au fost descoperite, luna trecută, în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, iar Editura Didactică şi Pedagogică a anunţat ca va retipări cărţile. De asemenea, au fost depistate şi greşeli în manualul de Biologie, la fel pentru elevii din clasa a VI-a, iar MEN a anunţat că va trimite o erată în şcoli.

În prezent, Ministerul Educaţiei Naţionale a format o comisie care verifică manualele elaborate pentru anul şcolar 2018-2019, iar concluziile vor fi anunţate la încheierea procesului de control.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...